Stavba vyškovského Tesca se chystá už několik let. Původně měla být dokončená už v roce 2008. Zlí jazykové tvrdili, že se hypermarketu nejspíš nikdy nedočkáme. Místo stavby tomu také nasvědčuje, protože je zde stále jen plocha plná bláta. Nicméně řetězec má ke stavbě územní rozhodnutí. Podle posledních informací už se navíc věci daly do pohybu. „Nějaké zvěsti o stavbě Tesca jdou, ale na úřadě zatím nic oficiálního nemáme,“ řekla tisková mluvčí Města Vyškova Dana Bednářová.

Mluvčí Tesca Eva Karasová špitání Vyškovanů potvrdila. Obchod má otevřít v roce 2011. „Podařilo se nám dohodnout se všemi zúčastněnými stranami a výstavba vyškovského Tesca pokračuje. Jeho otevření plánujeme na podzim příštího roku,” prozradila Karasová.

Méně pozitivně ale vypadá stavba Tesca v Ivanovicích, které má stát poblíž dálnice. Bylo by tak atraktivní lokalitou jak pro Ivanovické, tak pro řidiče projíždějící kolem. Tady a také jinde na Vyškovsku Tesco ohledně stavby ještě přesné plány nemá. „Pokud jde o ostatní lokality, tak jako i další jsou pro nás zajímavé. Nicméně detailnější informace nemohu upřesnit,” vypověděla Karasová. Co je příčinou změny plánu ohledně Ivanovic ale nechtěla říct.

Někteří nakupují raději v hypermarketech

Její zprávy potvrzuje i tajemník ivanovického úřadu Jan Kovář. „O stavbě rozhodují až v Anglii. Proto stále není nic nového,” konstatoval.

Informace o stavbě Tesca vzbudila v Ivanovicích různé názory. Zatímco drobní živnostníci se začali obávat o svoji existenci a někteří obyvatelé začali sepisovat ekologickou petici, jiné zpráva o stavbě potěšila. „V malých obchodech v Ivanovicích nenakupuji, raději si zajedu do hypermarketů ve Vyškově. Proto určitě uvítám, když tady Tesco postaví. Je to dobrý nápad,“ pochvaloval si před časem třeba Martin Horna z Ivanovic.

O tom, kdy se prvního supermarketu dočkají obyvatelé Rousínova rozhodne až soud. „V současné době jedná řetězec s majitelem nemovitosti, která zůstala na odkoupených pozemcích o majetkoprávních vztazích. Spor bude velmi brzy řešit soud, který rozhodne, co se bude dít dál. Je možné, že si vyžádá další podklady,“ uvedla vedoucí rousínovského stavebního úřadu Jana Vlková. Prodejna Penny Marketu by měla stát poblíž místa, kde město plánuje rodinnou výstavbu.

Otazníky stojí také nad stavbou hypermarketu Lidl v Bučovicích. „Projekt je ve fázi příprav.

Budeme naše zákazníky včas informovat, až budeme znát konkrétní informace o dalších krocích,“ vyjádřila se tisková mluvčí Lidlu Sandra Kipeťová.