VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Vaří pro vegany i masožrouty. Kořením šetří, aby vynikla chuť jídla

Brno, Vyškov - Rodačka z Vyškova Adéla Šafaříková měla vždy kladný vztah k jídlu. Hlavní pohnutka k založení vlastní restaurace byl fakt, že většina jídel v jiných podnicích pro ni byla příliš těžká. Restauraci Má hostina zaměřenou na paleo stravu a vegany si s přáteli otevřeli v Brně teprve před pár měsíci, už teď ale sklízí úspěchy jak u milovníků zeleniny, tak masožroutů.

15.7.2017
SDÍLEJ:

Třadvacetiletá Adéla Šafaříková z Vyškova v Brně založila restauraci, kde se vaří paleo a vegan strava.Foto: Deník / Marie Mrázová

K vlastnímu podnikání ji dohnaly zkušenosti z práce v pohostinství. „Jednou jsem se dostala do situace, kdy už jsem jako obsluha neměla lidem co z jídelníčku doporučit. S přáteli jsme zkoušeli jiné práce, ale pak jsme se rozhodli, že si otevřeme něco svého,“ vypráví mladá žena.

K vaření se dostala teprve před dvěma lety, když začala vypomáhat v kuchyni. „Strašně mě to chytlo a zjistila jsem, že mi to jde samo,“ dodává. Na jídlo si vždy vyhradí čas, chce vidět, co její strava obsahuje, a vychutná si ho.

Vaření paleo a vegan stravy je podle ní hrozně jednoduché. „Snažíme se do jídel dávat co nejméně koření, aby lidé skutečně cítili chuť jídla. Je to strašně jednoduché a chutné. Třeba taková pečená řepa v alobalu je výborná,“ tvrdí.

Občas má zákazníky, kteří si připadají nedojedení, pokud nemají těžký pocit v žaludku. „S těmi ale nic nenaděláme, musí na to přijít sami,“ krčí rameny.

Maso shání vždy čerstvé u řezníka. „Vaříme také bez laktózy, cukru a lepku. Olej používáme pouze olivový a kokosový. Veganská jídla máme kvůli tomu, že jsou obecně dobrá a lehká. Paleo strava je zase co nejčerstvější a nejčistší, vůbec není syrová,“ vysvětluje.

Sama občas sklouzne i k fastfoodu. „Jím úplně zdravě, ale taky se mi stane, že si ve dvě ráno dám smažák,“ směje se kuchařka. Vegetariánka ani veganka není.



A dodává, jak vzniklo jméno Má hostina. „Nechtěli jsme klasické názvy jako třeba U Pavla. Nejdřív nás napadl koncept, že porce se bude skládat z několika druhů jídel a každý si nabere a udělá svoji hostinu,“ objasňuje Šafaříková.

MARIE MRÁZOVÁ

Autor: Redakce

15.7.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Telefonování v zahraničí (ilustrační snímek)
9

Máte nevyžádaný hovor ze zahraničí? Nevolejte zpět, jde o podvod

Ilustrační foto

Voda zčernala. V Rakovci uhynuly desítky kilogramů ryb

AKTUALIZOVÁNO

Po srážce s vlakem ve Vracově zemřel řidič osobního auta

Vracov /FOTOGALERIE/ – Záchranáři, hasiči i policisté vyrazili v úterý krátce před jedenáctou hodinou k železničnímu přejezdu nedaleko vracovské základní školy. Po srážce vlaku s osobním autem tam zahynul člověk.

Mizí zahrady i sady. Kvůli dovozu ovoce a nezájmu lidí o dražší tuzemské

Jižžní Morava /INFOGRAFIKA/ – Ovoce z jižní Moravy začíná být na pultech obchodů stále vzácnější. Sady totiž z kraje dlouhodobě mizí a s nimi i zahrady. 

Borelióza? Případů je málo. Zatím

Vyškovsko, Blanensko - Pouhých pět případů lymské boreliózy hlásí za poslední tři měsíce Vyškovsko. Na Blanensku za stejnou dobu onemocněli tímto infekčním onemocněním, které přenášejí všudypřítomná klíšťata, tři lidé.

Grand Prix: hotely a kempy hlásí obsazeno

Brno /ANKETA/ - Kdo dřív rezervuje, ten dřív bydlí. Takovým heslem se řídí hotely i kempy pro dobu konání motocyklové Velké ceny České republiky. Do největší motoristické události brněnského okruhu zbývá deset dnů. Pro ubytování zbývá už jen pár míst.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení