Všestranná Anežka má umění v krvi už od malička. „Asi nejvíc mě vždycky bavil tanec a hra na klavír. Hodiny tance jsem navštěvovala už od mateřinky, tehdy jsem navštěvovala Základní uměleckou školu v Rousínově. Na klavír hraji od pěti let pod vedením pana Aleše Musila v Základní umělecké škole Vyškov," připomíná dívka.

Přitom v samotných začátcích se jí do cvičení příliš nechtělo. „Úplně na začátku jsem se do hraní musela trochu nutit, a tak si vzpomínám, že jsem dala několikrát přednost i třeba vyklízení myčky, než abych šla cvičit. Postupně jsem si nicméně ke klavíru našla vztah a skladby, které jsem tenkrát neměla vůbec ráda, dnes hraji s lehkostí nazpaměť. Moc ráda si jen tak pro radost zahraji i písně těch nejznámějších autorů, například Skladbu pro Elišku od Beethovena," připomíná mladá umělkyně.

Nejen po večerech pak s chutí čte dobrodružné knihy. S jejich hrdiny ráda v myšlenkách překonává nejrůznější překážky. „Miluji to napětí, když například děti po něčem pátrají. Jedna z mých nejoblíbenějších knížek se jmenuje Správná pětka od známé anglické autorky Enid Blytonové. Mám už doma několik dílů a postupně objednávám další, abych doplnila celou sérii," popisuje školačka.

Nejčastěji právě v těchto knihách hledá inspiraci pro vlastní tvorbu. „K dobrodružným příběhům mladých lidí si vždycky přidám něco svého. Nejčastěji doplním další zápletku, aby byl děj ještě napínavější. Zatím svými povídkami plním šuplík, ale kdo ví, třeba se mi jednou podaří vydat nějakou vlastní knihu," usmívá se a doufá zároveň mladá spisovatelka.

Abstraktní kresby

To ale není zdaleka všechno, v čem ambiciózní dívka vyniká. Za sebou má také nespočet hodin výtvarné výchovy. „Naučila jsem se spoustu výtvarných technik, a přestože ráda maluji například přírodu, vždycky jsem se nejvíc vyžívala v abstraktních věcech. Takže když mám volnou chvilku, hned se do něčeho nového ráda pustím. Jedna z mých oblíbených technik spočívá v nabarvení provázku, který díky správnému vytvarování a přitisknutí na papír dokáže divy," směje se školačka.

Tím však výčet jejích zálib nekončí. Když má možnost účastnit se jakékoliv talentové soutěže, jde do ní s vervou. „V naší škole jsem byla úspěšná v recitační a také v pěvecké soutěži, což mě posunulo do okresního kola ve Vyškově. Tam na mě však čekala poměrně silná konkurence, takže jsem byla ráda, že jsem se z několika desítek účastníků umístila alespoň v první desítce. Do krajského kola postoupili jen tři nejlepší. Mám tedy ještě co trénovat," přiznává Anežka.

Čemu dá jednou přednost, však zatím neví. „Chtěla bych se věnovat všemu, ale vím, že jak bude přibývat učení a další povinnosti, budu se muset rozhodnout, v čem bych chtěla pokračovat a s čím budu muset skončit. Zatím se mi času na mé záliby dostává, takže si toho co nejvíc užívám. A aby toho nebylo málo, dokonce jsem se nedávno začala učit také na kytaru," dodává všestranná dívka.

Protože je nyní v posledním ročníku prvního stupně habrovanské základní školy, musí se v nejbližší době rozhodnout, na kterou školu přejde dál. „Čekají mě teď přijímací zkoušky na Biskupské gymnázium v Brně, a pokud bych byla neúspěšná, tak začnu navštěvovat druhý stupeň na jedné základní škole v Brně, kam mě bude vozit táta, protože ji má hned vedle svého zaměstnání," těší se do nového města školačka.

Věří, že možnosti velkého města jí pomůžou najít správný směr. „Zatím je předčasné mluvit o tom, co bych chtěla dělat v dospělosti. Pokud mi to čas dovolí, určitě bych zatím ráda pokračovala ve svém uměleckém zaměření," uzavírá dívka.