S tancem začala v šesti letech ve vyškovské taneční škole H+L. Okouzlily ji hlavně šaty, které měly tanečnice na sobě. „Chtěla jsem je mít také. Pak mě ale samozřejmě oslovil i samotný tanec," poznamenává Jana.

A to přesto, že se jí nejdřív nedařilo potkat toho správného tanečního partnera. „Je obtížné sehnat kluky, které by to bavilo a nebyli k tancování jen přinucení. Nakonec jsem jednoho takového našla a tvoříme pár už víc než dva roky," popisuje.

V devíti letech, v roce 2013, tak přešla do kroměřížského tanečního klubu Henzély swing, kde začala trénovat s novým partnerem Oliverem Los Chovancem. „Hodně si sedíme. Jsme skoro jako sourozenci," pochvaluje si Vyškovanka.

Což potvrzují i jejich úspěchy. „Nejdůležitější pro mě je soutěž German Open Championships, která se konala loni ve Stuttgartu. Účastnilo se jí pětaosmdesát párů z celého světa. A my jsme se umístili na pětadvacátém místě ve standardních tancích. Cením si také letošních výsledků z mistrovství České republiky druhého místa ve standardních tancích, druhého v deseti tancích a třetí příčky v latinskoame­rických," vyjmenovává dívka.

Jak ale podotýká její otec Ivo Klenk, od příštího roku dvojici přeřadí do kategorie starších párů junior II. „Takže očekáváme, že se konkurence ještě zvýší. Na druhou stranu před několika dny byli v Budapešti, kde tancovali už ve starší kategorii a skončili devátí. Porazili tak i vicemistry České republiky," vyzdvihuje Klenk, který dceřiny soutěže hodně prožívá.

Díky výsledkům jsou Jana s Oliverem členy národního reprezentačního týmu a čtvrtletně se účastní soustředění Sportovního centra mládeže. „Abychom se do centra dostali, museli jsme jezdit i na zahraniční soutěže, říká se jim openy. V centru nás mají na starosti nejlepší trenéři světa. Třeba z Ruska nebo Itálie. Vědí přesně, co chtějí. Vzhledem k tomu je trénink o dost náročnější. A s některými je to drsné. Například Olga Basenko hodně zvyšuje hlas a upřeně na nás zírá. Ruštinu nám naštěstí překládají," popisuje mladá tanečnice.

Dodává však, že i díky takovému přístupu se hodně naučí. „Ale jsem ráda, že v našem klubu máme hodné trenéry," směje se.

Jak už zmínila, na počátku rozhodování, kterým tanečním směrem se vydat, sehrála velkou roli touha po krásných šatech. Těch si nyní užívá dostatečně. „Každý rok musí mít nové. Máme švadlenu v Brně, která je navrhuje speciálně pro Janičku, a to jak na latinu, tak na standard. Vše konzultuje s námi a dává dohromady její a maminčiny představy," sděluje Klenk.

Dívka se však neúčastní jen tanečních soutěží. Navštěvuje také pěvecký obor v Základní umělecké škole Bučovice. A předminulý týden se stala vítězkou pěveckého klání Zazpívej, slavíčku v sólovém zpěvu a postoupila do okresního kola. S pěveckým sborem Colori se pak probojovala do celorepublikového kola. „Od šesti let také hraje na klavír ve vyškovské základní umělecké škole. Loni vystoupila se čtyřruční skladbou v Besedním domě před koncertem Dua Ardašev s náročnou skladbou od Antonína Tučapského Vesnické scény. Zúčastnila se i klavírní soutěže v Žilině, kde se umístila na druhém místě," dodává její otec.

Jak mladá tanečnice podotýká, vytížená je hodně a občas ji zamrzí, že nemá tolik času na setkávání se s kamarádkami. Zvládnout se to ale prý dá. Zvlášť když ji motivuje přání do budoucna. „Chtěla bych vystudovat konzervatoř a pak hrát v muzikálech. V těch bych totiž spojila to, co mě baví ze všeho nejvíc: zpěv a tanec," sní dívka.