Lemuři kata jsou snadno rozpoznatelní především díky svému dlouhému huňatému ocasu s černobílými pruhy. „Ten jim pomáhá jako kormidlo při skocích a také ho používají jako vizuální pomůcku pro snadnější komunikaci," vysvětluje zoolog Jiří Sekvenc.

SOUTĚŽ
Chcete vyhrát jednoroční vstupenku do některé z jihomoravských zoo? Na e-mail dagmar.slagorova@denik.cz posílejte vaše nejpovedenější fotky se zvířaty z jihomoravských zoo. Do předmětu zprávy napište SOUTĚZ. Redakční porota vybere nejlepší fotografie a společně se čtenáři internetové verze Rovnosti rozhodne o třech vítězích.

Ve volné přírodě se dají najít pouze na ostrově Madagaskar, nikde jinde na světě v přirozených podmínkách nežijí. Místní lemuři pocházejí z různých zahrad v České republice a ošetřovatelka Pavlína Lovecká se o ně stará od jejich příchodu. „V ostatních zoologických zahradách většinou musí řešit přebytek samců. Díky tomu nám je také nabídli," přibližuje ošetřovatelka, jak vyškovský zoopark k lemurům přišel.

LEMUŘÍ PÍSNIČKA

Čtyři lemuří samci žijící společně na jednom místě se podle ošetřovatelky občas poškádlí. Ale jinak spolu vycházejí velmi dobře. „Chovají se k sobě přátelsky. Jsou tu spolu už spoustu let, takže jsou na sebe zvyklí," přibližuje Lovecká.

Díky popularizaci lemurů v animovaném filmu se i ti vyškovští těší velké oblibě. „Děti znají zvířata z televize, většinou však nevědí, o jaký druh jde. Ale hned jak lemury uvidí, začnou na ně nadšeně pokřikovat známou lemuří písničku," usmívá se ředitel Zooparku Vyškov Josef Kachlík.

Lemur kataVelikost: 4045 cm, délka ocasu až 65 cm
Váha: okolo 2,2 kg
Kde žije v přírodě: obývá hlavně Madagaskar
Způsob života: Žijí ve větších skupinách s přibližně dvaceti až třiceti členy. Jádro skupiny tvoří dospělá samice. Samci po dospění tlupu opouští a zakládají vlastní malé mládenecké skupiny.
Délka březosti: 134138 dní
Počet mláďat: 1 až 2 jednou za rok
Délka života: 20 let
Stupeň ohrožení v přírodě: ohrožený druh

Samčí skupina lemurů byla nejdřív umístěna v kleci, ze které se ale naučili prchat a ani další místo obklopené vodou neposedným zvířatům nezabránilo v opouštění prostoru. „Kradli věci z kočárků a neustále ze svého ostrůvku utíkali. Párkrát dokonce podnikli výlet až mimo hranice zooparku, kde je pak lidé museli pomáhat chytat. Ze současné klece už utíkat nemůžou," popisuje Lovecká.

Naštěstí se podle ní zaměřovali pouze na hledání laskomin a s návštěvníky jiné konflikty neměli. Až na jednu výjimku. „Pracovnici místní kantýny trochu pokousali, ale nebylo to nic vážného. Stála jim prostě v cestě k jídlu," vzpomíná Lovecká.

KOMIČTÍ PŘI VYHŘÍVÁNÍ

Potrava poloopic se skládá hlavně z čerstvého ovoce a zeleniny. Občas jim ale ošetřovatelé připraví například vařenou drůbež nebo živé červy. „Naši lemuři jsou strašně vybíraví, co se týče jídla. Obvykle se stává, že dostanou třeba méně šťavnatá jablka než předešlý den a ta pak odmítají jíst," vypráví ošetřovatelka.

Lemuři jsou pověstní špatnou termoregulací. Každé ráno se tak vystavují na slunci a vyhřívají se. Zaujímají přitom komické pozice, protože se snaží slunci vystavit co největší plochu těla. Další zajímavostí vyškovských lemurů je i zcela odlišné chování k ženám s blonďatými vlasy. Jediný pojmenovaný lemur v zooparku jménem Čulík blondýny vyloženě nemá rád. „Stačí, když žena se světlými vlasy projde kolem klece a zvíře už cení zuby a skáče na plot. Byla tady blonďatá ošetřovatelka a ta k nim do klece vůbec nemohla. Jeden kolega to vysvětloval tím, že lemuři z ní nejspíše něco vycítí. Další pracovnice, která má špinavou blond, za nimi taky nemůže," zmiňuje Lovecká.

Nasadit kolegyni tmavou paruku a poslat ji do klece k lemurům ale nezkoušeli.