Například u právě rekonstruovaného Sušilova náměstí. Výhrady mají i k už ukončeným úpravám. Kritiku si vysloužil především chodník v Čechyňské ulici. Vcelku ale práci radnice hodnotí řada lidí kladně. „Za poslední čtyři roky město zvládlo opravit dost věcí. Nedostatkem je často prázdné náměstí. Dřív se na něm konalo mnohem víc kulturních akcí," nastínil obyvatel Ladislav Adamec.

Někteří z těch, co se o kulturu ve městě starají, mají ovšem za to, že možné chudší kulturní vyžití ve městě nepadá na vrub jeho vedení. „Je pravda, že větší počet kulturních akcí by Rousínovu slušel, ze svého pohledu bych ale jako příčinu tohoto stavu viděl snižující se zájem lidí o kulturu. To platí obecně nejen pro Rousínov. Lidé se už nenechají tak snadno oslovit menšími seskupeními a akcemi. Když nevystupuje zrovna Karel Gott nebo Helena Vondráčková, nechává je to chladnými," myslí si dirigent Komorního pěveckého sboru Danielis Pavel Varta.

Lepší zázemí

Ten má jinak za to, že podpora zájmových a kulturních organizací ze strany města je dostatečná. Podobný názor zastává i předseda městského Divadelního a výtvarného ansámblu D.A.V.A Jiří Hýzl. „Se spoluprací s městem jsme spokojení. Oceňuji, že pečlivě zvažuje naše žádosti, a když je uzná za vhodné, některé naše investice doplatí. Vděční jsme i za opravu našeho zázemí v Záložně," uvedl Hýzl.

Rousínovanka Monika Skorajsová je s bydlením v Rousínově spokojená. Líbí se jí třeba, že je v něm k dispozici dost kroužků pro děti. Je ráda i za autobusového nádraží, nový park u Záložny i rekonstrukci náměstí. „Možná by se ale vedení města mohlo víc soustředit na rozvoj místních částí a ne tolik jen na centrum," zmínila Skorajsová.

Jiří Ryšánek si myslí, že větší problém je pouze v Čechyni. „Já jsem z Královopolských Vážan a i tam jdou věci kupředu. Vyzdvihl bych například nově postavenou silnici v ulici k lesu. Vím ale, že Čechyňáci mají problém. Týká se nově vybudované společné stezky pro pěší a chodce, kvůli které se zúžila silnice," nastínil Ryšánek.Pro zvětšení klikněte.

Právě na rekonstrukci v Čechyňské ulici si na posledním zasedání městského zastupitelstva stěžoval Milan Bubniak, který v ulici bydlí. „Stav po rekonstrukci ulice nyní vyloženě ohrožuje život a zdraví místních. A bydlí tam hodně starších lidí. Byl jsem svědkem toho, jak po nové cyklistické stezce jel nějaký mladý šílenec a srazil mého staršího známého, který šel po chodníku. A pak vstal, sedl na kolo a ujel," vzpomněl Bubniak.

Podle něj nemá cyklostezka v místě vůbec žádný význam. „Když tam byla ještě široká silnice, cyklisté jezdili normálně vpravo a nikoho na chodníku neohrožovali. Teď se cesta hrozně zúžila, takže zastavit a jen tak vystoupit z auta je docela problém. Z jedné strany vás ohrožují projíždějící auta, z druhé zase kola. A to je další problém: auta tam jezdí hrozně rychle. Kamiony projíždějí devadesátkou. Měl by se tam umístit zákaz projíždění kamionů, v jiných městech to tak mají," navrhl Bubniak.

Snaží se zvelebit centrum města
Rousínov - Řada obyvatel Rousínova se shoduje v tom, že za poslední čtyři roky vedení města nechalo opravit celou řadu věcí. Vyškovský deník Rovnost vybral několik podstatných investic, které se v posledním volebním období uskutečnily.
OPRAVA ZÁLOŽNY. Budova Záložny slouží ve městě jako místo schůzí zastupitelstva a centrum kulturního dění. Její oprava, která skončila letos v květnu, vyšla asi na šest milionů korun, z nichž dva město získalo na dotacích. Jsou vyměněná okna a dveře, stavba je kompletně zaizolovaná, rekonstrukcí prošla i střecha. „Podstatná je také nová zahrada za Záložnou. Postavili jsme zázemí pro kulturní akce, novou bránu a ploty, upravili jsme terén a vysadili rostliny," uvedl tehdy starosta František Havíř.
OPRAVA NÁMĚSTÍ. Právě se uskutečňující práce by měly dát Sušilovu náměstí prakticky nový ráz. Dělníci mimo jiné upraví samotnou plochu centra a znovu ji vydláždí pro pěší a motorovou dopravu. Novinkou bude i fakt, že se celé náměstí stane bezbariérovým.
POTÍŽE SE STŘECHOU. V roce 2011 dospěla ke svému konci stavba nové školní tělocvičny. Přišla celkem na dvaatřicet milionů korun. Následně se však objevily nedostatky. „Dodavatelská firma se dopustila chyb ve střešní konstrukci. Reklamace ale nebyla možná, podnik se totiž dostal do konkurzu," informovala vedoucí stavebního odboru Kateřina Trtílková. Opravu muselo doplatit město.

Radnici chtějí stěhovat i stavět

Rousínov - Koupě bývalého areálu Integrované střední školy (ISŠ) přinesla otázku, jestli do jedné z budov nepřestěhovat radnici. Redakce Vyškovského deníku Rovnost proto lídrům položila otázku:

Jak byste řešil situaci s nevyhovujícími prostory současné radnice?

„Nejlepší by bylo postavit radnici novou, třeba ve Skálově ulici."

Jiří Petřík, ČSSD

„Stále jsem pro přesunutí na ISŠ do dívčího internátu. Stará radnice by mohla sloužit jako dům služeb."

Jiří Lukášek, ProRousínovsko

„Nejvýhodnější asi bude přesunutí části odborů na ISŠ. Na současném místě může zůstat třeba kancelář starosty, místostarosty a tajemníka."

Jiří Jedlička, SNK-Rousínov pro lidi

„Preferuji zatím ponechat radnici na stávajícím místě s tím, že v dalších letech by se jednalo o výstavbě nové."

Pavel Kubík, KSČM

„Jsem pro přesunutí některých odborů, třeba stavebního úřadu, na ISŠ. Zbytek může zůstat na Sušilově náměstí."

Jan Brtník, ODS

„Přesunout část odborů na ISŠ asi není výhodné. Je třeba zjistit, jaké jsou možnosti úprav nynější radnice."

Lukáš Kmenta, ANO 2011

„V Rousínově je nyní mnoho závažnějších témat. Otázka radnice by od nich neměla odpoutávat pozornost."

Zdeněk Šedý, S rozumem pro lidi

Lídr za KDU-ČSL František Havíř se odmítl vyjádřit.