Kromě moderní gymnastiky Kapounková trénuje i estetickou skupinovou. „Jde o odvětví, které se svým charakterem hodně moderní gymnastice podobá, jen chybí práce s náčiním," vysvětluje trenérka.

Jak podotýká, právě moderní gymnastika je sport určený výhradně pro dívky. „Jiná situace je v estetické, která má i kategorii smíšenou. Loni jsme tak zkoušeli postavit smíšené družstvo. Dojížděli k nám dva chlapci z Brna, oba sportovní gymnasté," popisuje Kapounková s tím, že reprezentovali republiku na mistrovství světa na Faerských ostrovech.

Úspěchy ale klub slaví ve všech kategoriích. Získává medailová místa na mistrovstvích republiky. „V posledních letech jsme se také kvalifikovali na mistrovství světa v juniorské i seniorské kategorii," vyzdvihuje.

Když se daří, je nadšená i její devítiletá svěřenkyně Jolana Šubová. Nejvíc si cení účasti na mistrovství republiky ve společných skladbách s pěti švihadly. „A také letošního druhého místa z mistrovství republiky v estetické skupinové gymnastice a účasti ve společných skladbách se dvěma míči a třemi obručemi," je spokojená Šubová.

Medaile jsou ale vykoupené tvrdou dřinou. „Udržet v děvčatech disciplínu a motivaci, aby při zjištění, jak je gymnastika náročná, neodcházela, je čím dál tím těžší. Tento sport totiž vyžaduje naprosté odevzdání. Máme konkurenci v jiných sportovních disciplínách, které nejsou tak časově a pohybově náročné a dívky v nich můžou snadněji získat ocenění. Snažíme se jim tedy nabídnout i jiné zážitky, třeba z týdne letního soustředění, které trávíme na kolech v různých koutech republiky. Přitom hrajeme celotýdenní hru a také navštěvujeme hrady a zámky. Je to výrazně organizačně náročnější, ale stojí to za to," hodnotí Kapounková.

Na takovou motivaci slyší i Šubová, do gymnastiky chodí už pět let. Tvrdá dřina ji neodrazuje a svého rozhodnutí nelituje. „Gymnastika mě pořád baví. Hlavně když zkoušíme nové věci s náčiním. Nejraději mám obruč, jde mi to s ní," usmívá se dívka. Na druhou stranu jí například kužely nic neříkají. „Cvičení s nimi je těžké a tak trochu se jich bojím," přiznává.

Spíš než sama za sebe raději cvičí společné skladby. „S dalšími děvčaty je to větší zábava. Často si užijeme dost legrace," říká Šubová, která tréninky hodnotí jako středně náročné. Nejvíc jí na nich vadí vstávání, konají se i brzy ráno. „Školu ale zvládám dobře, mám samé jedničky. A zbývá mi i volný čas na kamarádky. Ve čtvrtky totiž tréninky nemíváme," sděluje dívka.

Nábory klub pořádá každé září. Jak Kapounková říká, nejlepší je začít v předškolním věku, nejsnadněji se totiž rozvíjí koordinační schopnosti, jež jsou pro výkon v moderní gymnastice nezbytné. Mezi další předpoklady pak patří štíhlá postava a kloubní flexibilita. Odhalit výrazný talent hned na náboru nicméně není úplně možné. „Velkou roli hraje zralost centrální nervové soustavy. A navíc je opravdu nutná pořádná dávka houževnatosti a píle. Moje třicetiletá zkušenost říká, že důležitější než talent je právě pracovitost dívek," uvádí Kapounková.

I přesto, že takové dívky v oddílu má, u žádné nepředpokládá profesionální dráhu. V České republice prý ani žádnou ženu, která by se gymnastice profesionálně věnovala, nezná. „Není zajímavá pro sponzory, a tak chybí potřebné peníze. Talentované dívky ale máme. Jedna odchovankyně je juniorskou reprezentantkou, dvě osmileté dívky máme v reprezentačním družstvu nadějí," vyzdvihuje trenérka.

Říkají o nichČást gymnastek z klubu Trasko navštěvuje vyškovskou Základní školu Purkyňova. Ta s nimi ráda spolupracuje například při dnu otevřených dveří. „V loňském roce nám na úvod zacvičily. Kvůli dalšímu, který se bude konat v lednu, je požádáme znovu. Před několika málo dny jsme pořádali akci pro mateřské školy, kde nám ochotně zacvičily také. Musím říct, že jsou velmi šikovné a nereprezentovaly tak jen svůj klub, ale i naši školu," pochválil ředitel Luděk Höfer.