Sedět celé dny u počítače nebo na gauči před televizí? Tak to rozhodně není případ třináctiletého Matěje Jeřábka ze Slavkova u Brna, který se představuje v dalším pokračování pravidelného seriálu Vyškovského deníku Rovnosti Mladé talenty.

Slavkovský nadějný fotbalista tráví s míčem na hřišti víc času než doma, avšak i on si občas zahraje počítačovou hru. I když právě zase fotbalovou.

Když mu bylo pět let, zavedla ho maminka poprvé na trénink fotbalové přípravky ve Slavkově u Brna. Tam našel zalíbení ve fotbale, kterému se věnuje už osm let. „V našem týmu hraji v záloze, trénujeme dvakrát až třikrát týdně. Není to ale jenom o tréninku. Když není, nebo mám volnou chvíli, jdu si zakopat na hřiště s kamarády. Fotbal mi toho dává skutečně moc,“ říká nadšeně Matěj.

Krajský pohár

Pravidelně teď hraje přátelské zápasy se svým týmem proti okolním vesnicím, aby natrénovali na krajskou soutěž, jež začíná právě v těchto dnech. „Postoupili jsme totiž do soutěže o krajský pohár Fotbalové asociace České republiky, takže příští týden už budeme hrát proti silným týmům například z Kuřimi,“ vysvětluje mladík, který se už nyní na prestižní turnaj těší. I když si moc dobře uvědomuje, že konkurence bude kvalitní.

I tak věří v další úspěch. Aby také ne, pyšnit se může už kvartetem medailí. Ta nejcennější, zlatá, mu nicméně ve sbírce zatím chybí. „Víc medailí nemám, protože jsem byl vždycky na nějaké důležité klání nemocný,“ dodává zklamaně Matěj.

V pokojíčku mu každopádně na zdi visí diplom Sportovec roku Slavkova u Brna, které mu předal přímo slavkovský starosta Ivan Charvát před dvěma lety na městském plese. Jeho tatínek o něm říká, že je týmový hráč, i proto podle něj prestižní ocenění získal. Letos hrál dokonce Matěj za okres Vyškov v Bratislavě.

Je velkým fanouškem fotbalové Barcelony. Vzhlíží hned k několika hráčům, mezi nimi nicméně vyčnívá argentinský kanonýr Lionel Messi, který hájí barvy právě katalánského klubu. Nezapomíná ani na legionáře, třeba na Tomáše Rosického, který už několik sezon kope za londýnský Arsenal. „Rád se na ně dívám v televizi, těším se, že se zase rozběhnou evropské poháry. Brzy začne třeba Liga mistrů. Rád sleduji jejich triky s míčem, snažím se vymýšlet i vlastní,“ chlubí se mladík.

Vzápětí dodává, že by rád jezdil na pravidelná soustředění, bohužel ale v týmu žádná nemají. Naopak velice chválí současného trenéra, díky jehož podpoře a motivaci ho hra tolik baví. „Skvělý vztah k fotbalu mám zřejmě i díky dědovi a pradědovi, kteří se kopané také věnovali. A hlavně díky rodičům, kteří mi fandí a podporují mě. Navíc si nenechávají ujít zápasy,“ svěřuje se budoucí osmák.

Sám by se chtěl v budoucnu fotbalu věnovat profesionálně, ale příliš si nevěří. „Uvidím, jak se budu zlepšovat. Co jiného bych dělal, tak to zatím vážně nevím. Teprve se chystám do osmé třídy, času na rozhodování mám snad ještě dost,“ culí se talentovaný fotbalista.

Nadějného hráče fotbal nejen baví, ale zažívá s ním i spoustu nečekaných událostí. „Nevím, jestli by se mi třeba bez fotbalu stal takový kuriózní zážitek. Jeden z hráčů jednou vykopl balon tak vysoko, až skončil na nedaleké dálnici. Hledat jsme ho už nešli,“ vzpomíná na závěr Matěj.

BARBORA SITTOVÁ