Odboráři mají na pondělí domluvenou schůzku s hejtmanem Bohumilem Šimkem. „Doufáme, že si promluví s náměstkem pro dopravu Hanákem, který je podle mě největší brzda jednání na jižní Moravě," uvedl Weinstein.

Hanák podle svých slov na jednání bude, pokud ho o to požádá hejtman. „Informace o stávkové pohotovosti je pro mě nová. S dopravci ale máme uzavřené smlouvy, takže předpokládám, že dopravu zajistí," vzkázal Hanák.

V Brně se lidé stávkové pohotovosti bát nemusí. „Tato akce se našich řidičů netýká. Případné akce s ní spojené se ani nedotknou spojů, které dopravní podnik zajišťuje," uvedla mluvčí podniku Barbora Lukšová.

Informace o tom, že se jejich zaměstnanci připojí k případné stávce, nemělo v pátek ani vedení ČAD Blansko. „Ve čtvrtek jsme jednali s našimi řidiči o nových platech. Nicméně stále čekáme na rozuzlení problému, zda peníze na vyšší mzdy budou a odkud," sdělil náměstek pro osobní dopravu blanenského podniku, který provozuje část spojů i na Vyškovsku, Richard Maňoušek.

Krajský úřad, který regionální dopravu objednává, má v rozpočtu na příští rok rezervu 150 milionů korun, kterou na zvýšení platů chce uvolnit. „Čekáme na stanovisko antimonopolního úřadu, jestli smíme," uvedla před časem mluvčí kraje Monika Brindzáková. Kraj smlouvy na většinu autobusových linek vysoutěžil a bojí se postihu, pokud platby zvýší. Podle odboráře Weinsteina se ale dopravci bojí o peníze říct, protože by nemuseli dostat nové smlouvy.

Jak nicméně poznamenává autobusový řidič v důchodu Jiří Antl z Ruprechtova na Vyškovsku, problém není jen v penězích. „Musely by se změnit i zákony, vyhlášky, komunikace managementu i sankce, které řidičům hrozí za nedodržení některých podmínek," podotkl Antl.