O slevu z 4750 na 3325 si zažádají nově v internetovém obchodě, který kvůli prodeji spustí dopravní podnik. Jako identifikace u revizora pak poslouží platební karta. „Češi jsou v Evropě na špičce plateb bezkontaktními kartami, u sebe ji tak má téměř každý," uvedl Vít Prýgl z dopravního podniku.

Karty jsou podle něj nejbezpečnější varianta. „Navíc nejsou uživatelé závislí na distributorovi karty jako třeba Pražané s Opencard," doplnil.

Na cenu 3325 korun za plné roční předplatné dosáhnou ale i lidé, již se na internetu příliš nevyznají. „Otevřeme speciální kontaktní pracoviště, kde jim se vším pomůžeme. Těm, kteří nemají u žádné banky účet a nevlastní proto platební kartu, vystavíme speciální kvůli šalinkartě," doplnil Prýgl.

Definitivní slovo budou mít při schvalování změn zastupitelé už příští úterý, pravděpodobně je ale podpoří i opoziční zastupitelé. „Bude nás jen zajímat, jestli takový příspěvek město může opravdu vybírat a není to v rozporu se zákonem," připustil sociální demokrat Oliver Pospíšil.

Jak přesně lidé o slevu na internetu požádají, zatím není jasné. Na doladění mají úředníci magistrátu ještě čtvrt roku.

Náměstek Ander ale věří, že od prvního ledna bude sleva přichystaná. „Do tří měsíců od zakoupení šalinkarty za plnou cenu se pak lidem, kteří na ni mají nárok, vrátí peníze na účet. Jeho číslo vyplní v internetovém obchodě. Možná to půjde i rychleji, pro začátek ale počítáme s tím, že se administrativa protáhne," byl opatrný.

Roční předplatné na hromadnou dopravu má nyní více jak dvacet tisíc Brňanů.