Uvnitř budovy nic nenasvědčuje tomu, že by zde mělo být takové množství kanceláří. „Virtuální sídla jsou v České republice stále populárnější. Firmy volí virtuální sídlo především kvůli možnosti získat lukrativní adresu za velmi výhodnou cenu,“ vysvětlil Tomáš Berger, který založil databázi živnostníků a firem Merk.

Na druhém a třetím místě co do oblíbenosti se v Brně drží budova IBC v ulici Příkop s čísly popisnými 4 a 6. Na těchto dvou místech sídlí 952, respektive 651 společností. „Většina z nich jsou virtuálky. Chodí jim sem pošta a čas od času se po nich přichází ptát i lidé,“ sdělila recepční, která ale nechtěla uvést své jméno.

Ilustrační foto.
Ve školách zapomenou stovky věcí. Nevyzvednuté využijí na divadlo nebo tělocvik

Na orientační tabuli v budově číslo 6 je jmenovaných odhadem kolem čtyřicítky společností. „Sídlí jich tu víc, řada z nich ale nikde jmenovku nemá. Za to se totiž platí zvlášť,“ doplnila informaci recepční.

Podle Bergera řada společností využívá tyto virtuální adresy jako papírové sídlo také kvůli tomu, aby se vyhnuly kontrolám úřadů. Že nikde společnost nemá uvedené fyzické sídlo, ale není podle mluvčího jihomoravského finančního úřadu Davida Stančíka překážkou v tom, aby ji mohli berní úředníci kontrolovat. „K jednání zpravidla dochází v prostorách našeho úřadu. Tak, jak je tomu i v jiných případech. Firmy z virtuálních adres nejčastěji kontrolujeme kvůli neobvyklým nebo nedůvěryhodným daňovým přiznáním,“ řekl mluvčí Stančík.

Velký počet formálních sídel na jedné adrese podle mluvčího Stančíka také neznamená, že by se jim úředníci vyhýbali. „Kontroly neprovádíme adresu od adresy. Firmy vybíráme podle komplexní analýzy rizikovosti. Kvůli postupu proti neplatičům daní a těm, kteří daně krátí, ale nemohu uvádět další podrobnosti,“ dodal Stančík.

Svratecké nábřeží čekají úpravy.
Pobyt u Svratky zpříjemní veřejná sauna a molo. Poslouží plavcům i kajakářům

Mezi další oblíbená místa pro sídla firem v Brně patří také ulice Merhautova, Vídeňská, Oblá nebo Cejl. „Rekordmanem v České republice je ale adresa Rybná 24 v Praze. Ve čtyřpatrovém domě tu sídlí 3746 společností,“ uvedl Berger.