Pak se však v jeho malbách začal čím dál více objevovat tur domácí, až převzal úplnou nadvládu nad chlapcovou tvorbou. A nejen nad ní. Jonáš Jura má už teď jasno, co chce dělat, až bude velký. „Malování mě baví, ale živit se jím nechci. Mým snem je mít svou vlastní farmu a dojné krávy," odtajňuje chlapec.

Ani Jonášova máma neví, kde se v něm jeho vášeň vzala. V rodině prý žádného zemědělce nemají a ani nikdo z prarodičů na vesnici svůj statek nemá. „Začal studovat obrázky krav, pak jsme byli v Praze na zemědělské výstavě, kde chtěl vidět aukci mladých býků a od té doby se to nijak nezlepšuje," směje se Markéta Jurová. Dodává ale, že Jonáš má jinak záliby jako každý druhý kluk. Rád jezdí na kole a v létě se s tátou a kamarády vydávají na čundr.

NEJMLADŠÍ AUTOR

A jak se vlastně talentovaný žák dostal až k vlastní výstavě? Na Vánoce dostal stojan a barvy. Až měl některé obrazy hotové, vzal je ukázat do školy. Tam Jonášovy výtvory vzbudily nadšení nejen u dětí a třídní učitelky, ale také u učitelky výtvarné výchovy. Rozhodly se, že by nebylo špatné udělat z nich výstavu. „Mám radost, že se syn věnuje koníčku, co ho baví. A jsem raději, když místo nejnovějších her na počítač kupujeme plátna, barvy a štětce," neskrývá Jurová.

Nad zpracováním a tématem výstavy se pozastavil také ředitel blanenské městské knihovny Pavel Přikryl. „Jonáš je určitě nejmladším vystavujícím malířem u nás. Chlapci jeho věku kreslí nejraději, tanky, auta a rakety. Mluvil jsem s jeho maminkou a ta taky netuší, kde ke své zálibě přišel," říká Přikryl a oceňuje především Jonášovu šikovnost a originalitu. Zároveň doufá, že mladý talent u malby vydrží.

Výstava děl Jonáše Jury je v Blansku k vidění až do třetího února.