Jedna z prvních, ale zdaleka ne posledních nedělních nehod se stala na dálnici D1 u Popůvek na Brněnsku. Havaroval tam kamion převážející nákladní auto. „Při této nehodě se zranili dva lidé. Podle dechové zkoušky řidič před jízdou nepil alkohol," informovala policejní mluvčí Štěpánka Komárová.

Podle ní se stalo nejvíc nedělních nehod v obou brněnských okresech a na Blanensku. V obci Svitávka v tomto regionu odpoledne vjelo auto do protisměru na zledovatělé cestě a srazilo se s jiným vozem. „Při nehodě se zranily dvě ženy. Obě lehce," řekla mluvčí jihomoravských záchranářů Hedvika Kropáčková.

Do nedělních devíti hodin večer policie evidovala za tento den čtyřicet dopravních nehod. Pro srovnání: loni se stalo denně průměrně devatenáct nehod. Škoda při nedělních haváriích překročila milion korun.

Ani sobota nebyla na jihomoravských cestách bez problémů. Namrzlé silnice ovlivnily jízdu zejména na Vyškovsku. „Jen od půlnoci do odpoledních hodin jsme zasahovali u šesti dopravních nehod. A záchranáři museli k dalšímu ošetření převézt šest zraněných," oznámila mluvčí krajských hasičů Pavla Pražáková.

Na střeše skončilo auto u Kučerova na Vyškovsku. Odpoledne se ve stejném regionu srazila auta u Hodějic. „Stejně jako u ranní nehody u Kučerova se zranili tři lidé. Jednalo se naštěstí o lehčí zranění," sdělila mluvčí záchranářů Kropáčková.

Podle webu krajské správy a údržby silnic byla v neděli v podvečer většina silnic sjízdných se zvýšenou opatrností, část z nich dokonce bez omezení. „Podle sdělení krajské správy a údržby silnic jsou všechny sypače venku," uvedla internetová stránka jihomoravského integrovaného dopravního systému v neděli v podvečer.

V Brně zajišťují úklid cest Brněnské komunikace a v neděli se jej zúčastnilo všech jedenadvacet posypových aut. „Spotřebovali jsme na posyp přibližně sto padesát tun soli," vyčíslil provozní ředitel komunikací Leoš Chasák.

Sníh se nevyhnul ani brněnské hromadné dopravě a část autobusových a trolejbusových spojů nabrala až čtyřicetiminutové zpoždění. „Problémy začaly v neděli od čtyř hodin odpoledne na západě Brna. Díky vyhřívaným výhybkám se ale potíže vyhýbaly tramvajím," zmínil provozní ředitel Dopravního podniku města Brna Jan Seitl.

K opatrnosti při jízdě autem vede předpověď počasí také na následující dny. Přes den lze v pondělí podle Českého hydrometeorolo­gického ústavu čekat slabé sněžení nebo i mrznoucí mrholení. Ojediněle také mrznoucí mlhy. „Nejvyšší odpolední teploty v Jihomoravském kraji budou minus jeden až plus dva stupně Celsia," informoval za brněnskou pobočku ústavu Miloslav Hradil.

Podle nedělní předpovědi přijde v úterý a ve středu nízká oblačnost. Kvůli teplotám okolo nuly se bude ojediněle střídat mrholení se sněžením.