Podle zjištění Blanenského deníku Rovnost se neštěstí stalo v obci nedaleko Blanska. „Při příjezdu záchranky bylo dítě ve velmi vážném stavu. Došlo k zástavě oběhu. Novorozence se záchranářům nepodařilo oživit. Na místě zasahovaly tři výjezdové skupiny s lékařem, a to včetně neonatologa specialisty," uvedla mluvčí jihomoravské záchranky Hedvika Kropáčková.

Dodala, že je to další důkaz toho, že domácí porody mohou dopadnout velmi tragicky. „Pokud se vyskytnou komplikace, je prakticky nemožné je doma zvládnout. Toto neštěstí by mělo být důrazným varováním i pro takzvané alternativní matky, rodiče," řekla mluvčí s tím, že na jižní Moravě se za poslední dobu jedná už o třetí případ. U dvou zemřeli při domácím porodu novorozenci a u jednoho matka.

Blanensko zasypal ve středu sníh. Na nejvýše položených místech v regionu se udržel lehký poprašek.
Na Blanensku padaly stromy. Se silným větrem přišel i sníh

Případ řeší policie

Výkonná ředitelka Unie porodních asistentek Kateřina Hájková Klíčová však tvrdí, že se nejednalo o plánovaný domácí porod. „Žena plánovala porod v porodnici a docházela na pravidelné prohlídky do porodnice. Ve čtvrtek nad ránem měla kontrakce. Jednalo se o takzvaný překotný porod. Dítě se narodilo doma velice rychle. Porodní asistentka, která o ženu pečovala v těhotenství, byla v průběhu porodu s rodinou v telefonickém kontaktu a doporučila zavolat záchrannou službu. Dítě bohužel po přestřižení pupeční šňůry přestalo dýchat a záchranářům se ho nepodařilo oživit," popsala Hájková Klíčová.

Případem se nyní zabývá policie. Její mluvčí ho však zatím nechtěl blíže komentovat. „Jihomoravští policisté vyšetřují případ úmrtí dítěte v místě bydliště. To je vše, co k tomu nyní mohu říct," sdělil policejní mluvčí Bohumil Malášek.

Podle boskovického porodníka Jana Machače jsou plánované domácí porody velmi rizikové. „Bez odborné lékařské péče a odpovídajícího vybavení je podobný porod, u kterého zemře dítě, na prokurátora. Já osobně na ně nahlížím jako na trestný čin. Bohužel domácí porody jsou v poslední době v módě," tvrdí lékař. Doplnil, že v loňském roce v boskovické porodnici, která je jediná na Blanensku, nezemřelo ani jedno novorozeně. Na svět tam přišlo 849 dětí.

Opilá matka vrávorala a opírala se o kočárek, v němž měla dítě.
Matek alkoholiček přibývá, o dítě mohou i přijít. Může za to i tolerance okolí