Elektronický monitoring odsouzených k trestu domácího vězení experimentálně spustí v příštích dnech   pracovníci Probační a mediační služby ve Znojmě. Domácí vězení se jeví jako vhodná alternativa trestu, zvláště v době, kdy znojemská věznice praská ve švech. Den pobytu ve vězení stojí státní kasu tisíc korun. Naopak za umožnění výkonu trestu v domácím prostředí zaplatí vězeň za jeden den státu padesát korun.

Znojemská věznice má nyní naplněno více než sto procent ubytovací kapacity. „Věznice ve Znojmě má stanovenou ubytovací kapacitu 218 odsouzených. Nyní máme sice 217 vězňů, ale dalších pět odsouzených a dva obvinění se nám vrátí z eskort z jiných věznic," popsala mluvčí znojemské věznice Ludmila Kurdíková.

Vězňů je tak více, dozorců a vychovatelů jen tabulkové počty. „Počet vězňů za poslední dva roky vzrostl o třiačtyřicet. Tabulková místa strážných, dozorců ani civilních zaměstnanců, kterými jsou pedagogové nebo psychologové, se ale nenavyšovala. Přitom musíme zajistit nepřetržitý čtyřiadvacetihodinový provoz," přiblížila Kurdíková. Dva dozorci ze Znojma dokonce jezdí na výpomoc do pražské pankrácké věznice.

Výrazná úsporná opatření navíc zasáhla civilní zaměstnance. „Úsporná opatření minulých let vedla k rušení míst a kumulaci funkcí. Ve věznici, která má přeplněnou kapacitu, je práce mnohem náročnější. Musíme ale zajistit, aby každý vězeň absolvoval psychologické pohovory. Mohou se také účastnit pracovní terapie nebo provozovat hobby v zájmovém kroužku. Snažíme se zajistit vězňům smysluplný denní program a předcházíme tak možným konfliktům," naznačila mluvčí věznice.

Plná věznice přidělává starosti nejen psychologům a sociálním pracovníkům. Vězni mají méně soukromí, ale při ubytovávání na celách je nutné se držet litery zákona. „Naplněnost nad sto procent řešíme v souladu s vyhláškou ministerstva spravedlnosti. V místnosti určené pro ubytování více odsouzených musí na jednoho připadat plocha čtyři metry čtvereční," přiblížila Kurdíková.

Přeplněnost by mohl vyřešit institut podmínečného propuštění, který nyní připouští novela trestního zákona. „Umožňuje propustit vězně před i po polovině výkonu trestu. Soud v takovém případě stanoví přiměřenou povinnost s atributy domácího vězení. Odsouzený je povinen zdržovat se v určité době na určitém místě po dobu maximálně jednoho roku po opuštění brány věznice," popsal regionální vedoucí Probační a mediační služby na jižní Moravě Pavel Krpata.

Domácí vězení jako alternativa trestu připadá v úvahu u pachatelů takzvaných přečinů. Nejčastěji jde o maření výkonu úředního rozhodnutí, například řízení auta přes zákaz.