Pracujících lidí v důchodovém věku je na jižní Moravě víc než dřív. „Do penze jsem šla v sedmapadesáti. Rok jsem zůstala doma a pak se rozhodla ještě pracovat. Už je to devět let. Důvodem jsou i peníze, hodí se každá koruna,“ svěřila se Pavla Hortvíková z Hodonína.

O tom, že finanční situace důchodců v republice není dobrá, vypovídá i rostoucí počet pracujících v Jihomoravském kraji. „Loni evidoval Český statistický úřad na jižní Moravě 38 300 pracujících důchodců. Tedy o 7 200 víc než v roce 2014,“ uvedl mluvčí Českého statistického úřadu Tomáš Chrámecký.

Na vzrůstajícím počtu pracujících důchodců má podíl i demografický vývoj. „Lidé na trhu práce nejsou a nebudou. Za deset lidí, kteří odcházejí do důchodu, přichází jen pět nastupujících do pracovního procesu. Přitom tři čtvrtiny těchto lidí navíc studují vysokou školu. To nástup do práce ještě o čtyři až pět let prodlouží,“ poznamenal ředitel Okresní hospodářské komory Hodonín Michal Švagerka. Dodal, že na úřadech práce lze sotva najít lidi v produktivním věku.

Podle ministra financí Ivana Pilného by lidé v důchodovém věku pracovat měli, protože penzijní systém v budoucnu dojde. Pomoc s hledáním práce však od státu čekat nemohou. „Obyvatele v důchodovém věku u nás nepotkáte. Jedním z důvodů je i to, že jakmile lidé získají starobní důchod, zaniká možnost být v evidenci žadatelů o zaměstnání. Firmy, které mají o důchodce zájem, většinou nabízejí částečný úvazek už svým dosluhujícím zaměstnancům,“ uvedl ředitel Úřadu práce v Břeclavi Lubomír Marko.

Ilustrační foto
Císařský řez? Na jižní Moravě se tak narodí každé páté dítě. Ženy se bojí porodu

Jeho slova potvrzuje ekonom Lukáš Kovanda. S tím, že penzijní systém je zkostnatělý. „Úřady práce jsou neefektivní a nezachytávají současné trendy, které nahrávají rostoucímu počtu pracujících důchodců. V dnešní době řešíme problém, kdy mnoho lidí pracovalo za socialismu a nemohli si kapitálově spořit. Proto mají nízké důchody, přestože pracovali dlouho,“ uvedl Kovanda. Dodal, že nyní je nezbytné, aby si lidé spořili bokem a nespoléhali na pomoc státu.

Neměla bych na nájem, říká žena

Důchodový věk má mnoho lidí spojený s představou klidu a odpočinku. Jenže skutečnost bývá často jiná. „Do důchodu jsem šla v osmapadesáti letech, pracovala jsem celý život jako aranžérka,“ vzpomíná Hana Erbenová z Brna.

Nikdy si prý nepomyslela, že bude muset pracovat i ve věku přes sedmdesát let. „V současné době si přivyděláváme s manželem díky úklidu. Bez tohoto přivýdělku by mi důchod, který mám něco kolem osmi tisíc korun, nestačil na nájem,“ přiznává Erbenová.

Penzijnímu systému už v současné době nevěří. „S důchodem spokojená nejsem. Za tolik let si myslím, že bych si zasloužila víc. Tvrdím, že je nedůstojné, aby lidé v sedmdesáti letech museli pracovat,“ říká žena.

ADAM PAVELKA