K tématu, které si pro tablo vybrali, však studenty nevedlo pouze známé rčení. „Téma bezdomovců nám navíc bylo blízké díky třídnímu výletu, kde nás učitelé převlečení za bezdomovce prováděli místy, kde tito lidé přebývají. Náš průvodce totiž nedorazil," vzpomíná na zážitek studentka Anita Weidenhöferová.

Při vymýšlení tedy měli brzy jasno. „Přesto jsme na facebooku vytvořili anketu s různými nápady. Ale bezdomovci prostě bezkonkurenčně vyhráli," doplňuje svoji spolužačku Veronika Pelcová.

Kompletní téma o maturitních tablech včetně výsledků internetového hlasování najdete v dnešním tištěném Deníku Rovnost

Domlouvání se tak obešlo bez hádek. „Vždycky jsme byli dobrá parta," shodují se studentky. Tematicky se s třídou fotili i při ročníkových foceních. Za studium se tak proměnili také v uklízečky nebo hippies.

Studenti se shodli také na fotografovi. Vybrali svou spolužačku Veroniku. „Věděli, že ráda fotím, navíc jsem už dříve fotila školní výlety a další akce," vysvětluje Pelcová.

K vytvoření tabla pak stačilo málo. „Domluvili jsme se s většinou spolužáků na jedno odpoledne, odjeli ke skladištím, o kterých jsme věděli, že jsou obsypaná odpadky a tam všechno vyfotili," vzpomíná na focení Weidenhöferová.

Na akci si studenti vzali staré oblečení, které našli doma. „Měla jsem na sobě svoje šaty a na nich ještě dvoje tepláky a další vrstvy, kdybych si do něčeho sedla, aby to třeba neprosáklo," vypráví fotografka.

Při focení lezli do ledniček, kontejnerů nebo také lehali na zem. „Asi nejvíc se mi líbil nápad dvou spolužáků. Jeden si vzal kočárek a druhý byl v pozadí zády k objektivu," popisuje Pelcová.

Dodatečně se vyfotilo jen několik studentů a třídní učitel. „Vzal si stejné oblečení, jako když nás prováděl v Praze, takže to měl jednoduché," říká Weidenhöferová. Aby ho odlišili od ostatních, posadili ho na židli.

Za výhrou jejich tabla stojí podle studentek dobrý marketing. „Sdíleli jsme anketu na třídních stránkách a také mezi známými," říká Pelcová.

Na tablo se mohou Brňané zajít podívat na Malinovského náměstí, kde je vystavené ve výloze rohového obchodu.

Minulý týden třída maturovala a z větší části úspěšně. „Neodmaturovali tři naši spolužáci, takže ty čeká v září, ale vím jistě, že zaberou a zvládnou to," tvrdí Pelcová.