Mezi ohroženými byla také zastupitelka Kuchařovic Anna Nesnídalová. „Šli jsme jako obvykle zkratkou z návštěvy. Bylo to kolem druhé v noci uplynulou sobotu. Za zahrádkami u bývalého smetiště stálo nějaké auto s rozsvícenými světly. Po nějaké chvíli se dostalo až nahoru na cestu, po které jsme šli. Rychle se rozjel, rozsvítil dálková světla a jel na nás,“ uvedla Nesnídalová.

Skupinku přátel vyděsil. „Měli jsme strach. Jak na nás najížděl, museli jsme utíkat i skákat do pole,“ dodala zastupitelka.

Incident mohl trvat několik minut. „Bylo to rychlé. Mohlo to být pět i deset minut. Tohle jsme nečekali. Nejsme přece na divokém západě. Točil se kolem nás ve smycích po poli a na mne a kamaráda přímo najížděl. Zastavil metr či dva od nás. Taky to nemusel ubrzdit,“ přiblížil šestašedesátiletý Cyril Vogal.

Letecký pohled na Znojmo. Ilustrační foto.
Znojmo lidé propíchali špendlíky. Na mapě označili pocity z města

Proč na lidi řidič útočil, není jasné. „Těžko říct, jestli na nás čekal nebo to byla náhoda a zkrat toho člověka. Byla to scénka jako z amerického hororu. „Policii jsme to nehlásili. Nepoznali jsme v té tmě a v šoku typ auta, nevíme značku. Ale oznámení na policii nevylučuji,“ dodala Nesnídalová.

Zaskočený zprávou o útoku na zastupitelku a další lidi byl starosta Kuchařovic Lubomír Mlejnek. „Nevím o tom. Neřekla mi to. Pravdou je, že ta polní cesta je poměrně hodně využívaná. Bydlím u ní a vím, že tam auta i terénní jezdí poměrně často,“ konstatoval první muž Kuchařovic.

Policie sice potvrdila, že oznámení zatím nemá. Po zatím neznámém útočníkovi se ovšem podívá. „Tento incident neevidujeme. Případem se však na základě vámi sdělených informací začneme zabývat,“ potvrdila policejní mluvčí Lenka Drahokoupilová.

Přestože šestice starších lidí neutrpěla zranění, stresující noční útok se na nich může podepsat. „Po takovém zážitku mohou mít posttraumatickou stresovou poruchu. Záleží na tom, nakolik je daný člověk psychicky odolný. Ovšem mohou se objevit poruchy soustředění či spánku, může se jim tento zážitek bez zjevné příčiny opakovaně vyjevovat,“ nastínil psycholog Marek Čapoun. Na Znojemsku jde o ojedinělý případ, kdy auto úmyslně najíždělo na člověka nebo dokonce více lidí najednou.

Ilustrační foto.
U Vrbovce hořelo po nehodě auto. Zranil se i malý chlapec