Výsledky statistiky potvrzuje například vedoucí matriky  městské části Brno-střed Markéta Tintěrová. „Nejčastěji zapisovaná jména jsou Jakub a Eliška. Následují je Tomáš, Tereza, Jan a Adéla. Často se objevuje také David, Adam nebo Anna a Natálie," uvedla matrikářka.

Podle onomastičky Miloslavy Knappové, tedy odbornice na jména, nejsou výsledky statistiky překvapivé. „Většina jmen na prvních deseti pozicích je v posledních letech stejná. Jen si mezi sebou mění pořadí. Málokdy k nim přibude nějaké nové," řekla Knappová.

V roce 2011 pro děvčata narozená v Jihomoravském kraji rodiče zvolili 579 různých jmen. „U chlapců už tak kreativní nebyli, využili 499 křestních jmen," uvedl Karel Adam z brněnské pobočky Českého statistického úřadu.

Statistici sledují i nejčastější jména matek a otců. „U matek drží v posledních dvou letech prvenství Jana, u otců Petr," řekla Hana Vencálková z krajské správy Českého statistického úřadu.

Jméno Petr je dnes na patnácté příčce celorepublikového žebříčku. Jana se nedostala ani do první dvacítky. „Jména jako Petr, Martin, Michal nebo Tomáš se k nám dostala pod vlivem módy ze západu v padesátých a šedesátých letech minulého století. Jsou biblického původu," vysvětlila Knappová.

Volbu jmen dříve ovlivňovaly seriálové postavy a filmoví hrdinové. V České republice například žije člověk, který se jmenuje Vinnetou. Lidé se mohou setkat i s Esmeraldou nebo Donem Juanem. Matrikářky se ale shodují na tom, že těchto rarit ubývá.

I tak se ale v kalendáři objevují stále nová jména. Jen loni jich bylo jedenáct. Může za to iniciativa rodičů, jejichž děti místo v kalendáři nemají.

Jména. Infografika.

Jedním z nich je Tomáš Zdechovský, který pochází z Vysočiny, z Kožlí u Ledce nad Sázavou. „Můj syn se jmenuje Tobiáš a mrzelo ho, že nemá kdy slavit svátek s kamarády ve školce," uvedl Zdechovský.

Loni se jeho syn dočkal. A spolu s ním i děti se jménem Eleonora, Matyáš, Lea, Sofie, Vanesa, Dominika, Denisa, Andělín, Nikolas a Vratislava.

Tato jména zařadila do svých kalendářů část vydavatelů. Od devadesátých let o obsahu kalendářů totiž rozhodují oni, ne úřady. V různých kalendářích tak lidé mohou najít pro některé dny odlišná jména.

Zdechovský je rád, že udělal radost synovi, ale i ostatním rodičům a dětem. „Nedávno mi dokonce volal pár, že mají dítě, kterému dali jméno Napoli. A prosili mě, abych je dostal do kalendáře," podotkl muž.

Už dříve prý žádal o zřízení komise na Ministerstvu vnitra, která by se problematice jmen věnovala a na základě statistik aktualizovala kalendáře. „K tomu se vůle nenašla, tak to možná zkusíme přes Senát," řekl Zdechovský.

Někdy se v matrice objeví také zdvojené křestní jméno. „Není to často, ale občas se rodiče pro tuto variantu rozhodnou. U děvčat jsme tady měli například jméno Barbora Alžběta, Izabela Charlotta, Nathaniela Anna," vyjmenovala matrikářka Dagmar Janků z Ivančic na Brněnsku.

Třetí křestní jména nejsou v České republice povolená. „Stejně tak neexistují zakázaná jména. Podle výkladu zákona o matrikách je možné zapsat jakoukoliv pravopisně ověřenou základní, spisovnou podobu jména. To znamená, že se nezapisují zdrobněliny, různé odvozeniny ani zkomoleniny jmen základních," upozornila Knappová.

Více se dočtete v úterním vydání Deníku Rovnost