Do názorového střetu se dostali sociálnědemokra­tický hejtman Michal Hašek s opozičním zastupitelem za TOP09 Janem Vitulou. „Je mi líto, že se mi vás nepodařilo přesvědčit, aby zásady schválilo až řádné zastupitelstvo. Nevím, proč když je návrh tak kvalitní, tak ho musí schvalovat mimořádné zastupitelstvo těsně před volbami," uvedl v projevu k politikům Vitula.

Podle hejtmana Haška přitom mohli zastupitelé původně schválit zásady ještě před prázdninami. „Vše zdržela například připomínka starosty Jana Symona na ministerstvu životního prostředí," uvedl Hašek.

Starosta Ostopovic na jih od Brna Symon podání potvrdil. „Šlo o námitku proti nezákonnosti vydání rozhodnutí SEA. Pokud by nebyla opodstatněná, tak by se jí ministerstvo určitě nevěnovalo," okomentoval Symon.

Jak zastupitelé hlasovali- pro bylo šestapadesát zastupitelů za ČSSD, KSČM, KDU-ČSL, ODS a STAN
- proti byli tři z TOP09
- Václav Novák z ČSSD se zdržel hlasování

Podle něj je přijetí zásad nezodpovědnost a předvolební šaškárna. „Například D43 nebude možné ani připravovat, dokud aktualizace zásad nerozhodne o jejím finálním vedení. Poškodí to jednoznačně celý kraj," dodal Symon.

Podobně zklamaně středeční mimořádné zastupitelstvo hodnotil také politolog Michal Pink z Masarykovy univerzity. „TOP09 předvedla roli opoziční strany. Naopak občanští demokraté se zachovali nelogicky, když hlasovali pro tento nedodělaný dokument," zhodnotil Pink.

Vitula se domnívá, že přijaté zásady ve skutečnosti zablokují na několik let rozvoj kraje. „Dokument se měl pořádně dopracovat a až potom schválit i s vyřešenými problematickými oblastmi," doplnil.

Přestože s vydáním nesouhlasil, je to podle něj lepší varianta, než kdyby je nyní soud zrušil, jako se stalo s předchozí verzí. „To by zdrželo stavby na ještě delší dobu než aktualizace. Snad zásady případné soudy ustojí," vyjádřil se Vitula.

Na přijetí dokumentu reagovalo také vedení Brna. Podle náměstka primátora Martina Andera, pod kterého na radnici spadá územní plánování, se pro Brno nyní komplikuje přijetí vlastního územního plánu. „Kvůli zásadám musíme blokovat místo pro územní rezervy tam, kde kraj nedokázal rozhodnout o koridorech důležitých dopravních staveb," sdělil.

Hlasování poznamenaly i dvě anomálie. Pro návrh zvedl ruku i Drago Sukalovský od Starostů a nezávislých, který je členem společného klubu s TOP09. Sociální demokrat Václav Novák se na rozdíl od ostatních členů své strany zdržel. „Byla to technická chyba. Sklouzl mi prst a neuvědomil si, že jsem zmáčkl jiné tlačítko na hlasovacím zařízení," omluvil své chování.