To bude masakr. Tak se vyjádřila na Facebooku Břeclavi například Danuše Šťastná. A obavy vyjadřovaly i další komentáře obyvatel na sociálních sítích k chystané opravě mostku na hlavním silničním tahu mezi benzinovou stanicí v městské části Poštorná a prodejnou Penny. Nechyběla slova jako konečná, kolaps a další.

Práce tam začnou v pátek. „Opravovat se bude lokálně předpolí mostu kvůli poklesu silnice v přechodové oblasti,“ informovala mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Nina Ledvinová. Státní silničáři cestu spravují.

Dodavatelská firma tam nejprve odfrézuje povrch silnice a o prvomájovém víkendu zajistí výkopové práce, aby zjistila příčinu, proč se tam cesta propadá. Oprava pravděpodobně ještě vyhrotí už tak špatnou dopravní situaci ve věčně ucpaném okresním městě.

Problémy způsobí i mimobřeclavským, kteří tamtudy často projíždí. „To bude totální kolaps a navíc už začíná turistická sezona. Lidé budou ještě nervóznější než doposud,“ myslí si třeba Michal Papiernik z Valtic na Břeclavsku.Zdroj: DENÍK

Dopravu budou řídit kyvadlově semafory. Průjezdný bude vždy jen jeden pruh. Policie přitom žádala stavební firmu, aby byly průjezdné dva. „Ale oznámili, že to technicky není možné,“ podotkl vedoucí břeclavského dopravního inspektorátu Jiří Mach.

PRÁCE I O VÍKENDECH

Také policisté mají z rekonstrukce obavy. „Dopady zjistíme, až práce začnou. Od Poštorné jsou fronty pořád, větší problém nastane ve směru od Hodonína. Potom se může ucpávat i střed města,“ doplnil Mach.

Osobní auta jedoucí od Poštorné mohou odbočit před omezením směrem k nemocnici. Nákladní mají smůlu.

Uzavírka potrvá do konce května. Pokud však vše půjde dobře, má být podle Ledvinové hotovo už za tři týdny. „Domluvili jsme se s dodavatelskou firmou, že bude pracovat i o víkendech, aby práce skončily co nejdřív. I ona si je vědomá, jakou z toho máme hrůzu,“ sdělil břeclavský místostarosta Svatopluk Pěček. Cena oprav bude 530 tisíc korun.

Řidiče čekají i další omezení. Úplná uzavírka nastala od léta kvůli výměně železničních mostů u Šakvic na Břeclavsku. Práce tam přijdou na víc než 120 tisíc korun.

Na Hodonínsku je zase od února zavřená silnice mezi Bzencem a Strážnicí. Dělníci tam opravují cestu a mosty. Uzavírka má skončit jedenadvacátého června, aby silnici mohli využít návštěvníci folklorního festivalu ve Strážnici.

Na Znojemsku plánují silničáři opravit průtahy Jamolicemi a Krhovicemi. Začít chtějí už letos. „Silnice už opravu vyžaduje,“ sdělil před nedávnem starosta Krhovic Martin Major.

Novou kulturní památkou se může chlubit Doubravník na Brněnsku. Devatenáct sarkofágů šlechtického rodu Mitrovských, uložených v místní hrobce v chrámu Povýšení svatého Kříže, Ministerstvo kultury prohlásilo kulturní památkou.
Památek je v kraji stále víc. Nově i soubor sarkofágů nebo statek