VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Lidé dojí oběd po mrtvém Ferdinandovi d'Este. Při stoletém výročí

Brno /ANKETA/ – Jaké bylo poslední jídlo Františka Ferdinanda d'Este? Rozhodně to nebylo vejce v rosolu, pstruh na másle, ani rýžový nákyp. K tomuto menu, které na 28. června 1914 připravili kuchaři v Sarajevu, už totiž následník trůnu se svou chotí neusedli. Zemřeli rukou atentátníka Gavrilo Principa. Po sto letech kuchaři vaří desetichodové menu znova. Hostům ho nabízejí v restauraci Forhaus v Pekařské ulici.

27.6.2014 AKTUALIZOVÁNO 27.6.2014
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Deník/Pavel Sonnek

„Seznam jídel i s recepty objevil Vlastimil Schildberger z Moravského zemského muzea v Brně. Léta leželo v archivech a my se ho rozhodli u příležitosti výročí oprášit," uvedl za restauraci Jakub Brezovský.

Podnik se na přípravu rakousko-uherských jídel zaměřuje, takže v kuchyni si poradili se všemi chody. „Jestli jsou pokrmy stoprocentně věrné, nevíme, protože u receptů nebyly uvedené gramáže surovin. Kuchaři tak museli částečně improvizovat," svěřil se Brezovský.

Na další zádrhel narazili v podniku při překladu. „Původní menu je totiž ve francouzštině, kterou neovládáme. Jednotlivé suroviny jsme proto zadávali do internetového vyhledávače a řídili se podle něj. Naštěstí se tenkrát používaly stejné suroviny jako dnes, takže jsme neměli problém je sehnat," říká šéfkuchař Vlastimil Prchal.

Podle stoleté listiny poprvé připravoval sladkost s názvem Bombe à la Reine. „Je vynikající. Dělá se ze smetany, čokolády, zmrzliny a vajíčka. Nic takového jsem před tím nedělal. Asi se nechám inspirovat a podobný dezert zařadím i do stálého menu," pochvaluje si muž.

Menu si musejí zájemci rezervovat. Restaurace stále přijímá objednávky. Cena je 749 korun. V sobotu ho restaurace nabídne od pěti hodin večer, v neděli už od poledne. Každý host navíc na památku získá kopii sarajevského menu s sebou.

Akce je součástí projektu Velká válka, připomínající sto let od sarajevského atentátu. Jeho rekonstrukci uvidí v sobotu odpoledne Brňané na hradě Špilberk.

Autor: Anna Fajkusová

Chtěli byste zpátky Rakousko-Uhersko?

ANO

66 %

NE

34 %

Hlasovalo: 231

Anketa byla ukončena

27.6.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Dubnové a květnové mrazy škodily sadařům i vinařům. Sčítali škody i na ovocných stromech.
8

Někteří sadaři jsou bez ovoce, bědují i vinaři. Škody přesáhnou miliardu, tvrdí

Centrum vyškovských Dědic v sobotu dopoledne zabraly historické vozy. Na spanilou jízdu do nich usedly i děti.
24

Trabant i jaguar. Dědickou spanilou jízdu veteránů si užily také děti

Svezl se stovkami aut. Ke stopování stačí úsměv, říká cestovatel

Brno /ROZHOVOR/ – Mezi kontinenty se přepravuje letecky, jinak výhradně stopem. Nikdy neplatí za nocleh a vodu s sebou zásadně nenosí. Cestovatel Slávek Král už dostopoval k terakotové armádě v Číně i na karneval v Riu. „Vždycky mám jen prázdnou lahev. Jsem totiž stydlivý a tohle mě alespoň motivuje začít se bavit s lidmi," říká.

OBRAZEM: Malíř Kočár má na vyškovské výstavě i autoportrét

Vyškov – Obdivuje impresionismus. Při pohledu na jeho obrazy je to ostatně vidět. K oblíbeným tématům vyškovského malíře Radoslava Kočára proto patří příroda a krajina a její barevné proměny v ročních obdobích. V jeho obrazech se skoro vždy objevují stromy. Momentálně se na ně lidé můžou přijít podívat do Turistického informačního centra ve Vyškově.

Novorozená miminka Vyškovska 21. týdne 2017

Vyškov - Novorozená miminka na Vyškovsku. Redakce Vyškovského deníku Rovnost gratuluje jejich rodičům a přeje jim i jejich dětem mnoho štěstí.

Festival Pod křenovskó majó potřicáté. S dvěma sty účinkujícími

Křenovice – Skoro sedmdesát souborů, z toho devět zahraničních se vystřídalo na devětadvaceti ročnících festivalu pod Křenovskó majó. To znamená okolo tří tisíc tanečníků a z nich asi tři sta čtyřicet z ciziny. Například z Německa, Francie, Maďarska, Lotyšska, Srbska. V sobotu přehlídka folklorních souborů oslaví jubileum. Třicátý ročník odstartuje ve dvě hodiny krojovaným průvodem od obecního úřadu.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies