VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Lidé dojí oběd po mrtvém Ferdinandovi d'Este. Při stoletém výročí

Brno /ANKETA/ – Jaké bylo poslední jídlo Františka Ferdinanda d'Este? Rozhodně to nebylo vejce v rosolu, pstruh na másle, ani rýžový nákyp. K tomuto menu, které na 28. června 1914 připravili kuchaři v Sarajevu, už totiž následník trůnu se svou chotí neusedli. Zemřeli rukou atentátníka Gavrilo Principa. Po sto letech kuchaři vaří desetichodové menu znova. Hostům ho nabízejí v restauraci Forhaus v Pekařské ulici.

27.6.2014 AKTUALIZOVÁNO 27.6.2014
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Deník/Pavel Sonnek

„Seznam jídel i s recepty objevil Vlastimil Schildberger z Moravského zemského muzea v Brně. Léta leželo v archivech a my se ho rozhodli u příležitosti výročí oprášit," uvedl za restauraci Jakub Brezovský.

Podnik se na přípravu rakousko-uherských jídel zaměřuje, takže v kuchyni si poradili se všemi chody. „Jestli jsou pokrmy stoprocentně věrné, nevíme, protože u receptů nebyly uvedené gramáže surovin. Kuchaři tak museli částečně improvizovat," svěřil se Brezovský.

Na další zádrhel narazili v podniku při překladu. „Původní menu je totiž ve francouzštině, kterou neovládáme. Jednotlivé suroviny jsme proto zadávali do internetového vyhledávače a řídili se podle něj. Naštěstí se tenkrát používaly stejné suroviny jako dnes, takže jsme neměli problém je sehnat," říká šéfkuchař Vlastimil Prchal.

Podle stoleté listiny poprvé připravoval sladkost s názvem Bombe à la Reine. „Je vynikající. Dělá se ze smetany, čokolády, zmrzliny a vajíčka. Nic takového jsem před tím nedělal. Asi se nechám inspirovat a podobný dezert zařadím i do stálého menu," pochvaluje si muž.

Menu si musejí zájemci rezervovat. Restaurace stále přijímá objednávky. Cena je 749 korun. V sobotu ho restaurace nabídne od pěti hodin večer, v neděli už od poledne. Každý host navíc na památku získá kopii sarajevského menu s sebou.

Akce je součástí projektu Velká válka, připomínající sto let od sarajevského atentátu. Jeho rekonstrukci uvidí v sobotu odpoledne Brňané na hradě Špilberk.

Autor: Anna Fajkusová

Chtěli byste zpátky Rakousko-Uhersko?

ANO

66 %

NE

34 %

Hlasovalo: 231

Anketa byla ukončena

27.6.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Místo mezi Podivínem a Ladnou, kde pravděpodobně přišel o život muž, který se dotkl tyčí elektrického vedení nad železniční tratí.
AKTUALIZOVÁNO
7

Muž se dotkl tyčí vedení na železniční trati. Na místě zemřel

Bývalá motokrosová dráha ve Vážanech nad Litavou. Ilustrační foto.

Vážany neuspěly u správního soudu ve sporu kvůli terénním úpravám

Pavilon Austrálie se zooparku prodraží. Asi o tři miliony

Vyškov – Místo tří skoro šest milionů. Až o tolik se může prodražit výstavba nového pavilonu Austrálie ve vyškovském zooparku. Jak vysvětlila jeho investiční referentka Dagmar Nepeřená, původní představa vycházela z návrhu, který se ukázal jako nevhodný. „A to kvůli bezpečnosti a statice. Například v zázemí bylo hodně betonu. Museli jsme tak jít do jiného projektu, který statiku víc řeší. Ale je i dražší," odůvodnila.

AKTUALIZOVÁNO

Dopravci dostanou od kraje sto milionů k odvrácení stávky. Odborářům to nestačí

Brno – Sto milionů korun dostanou od kraje autobusoví dopravci, kteří před několika týdny vstoupili do stávkové pohotovosti. Ve čtvrtek to odhlasovali krajští zastupitelé. Pokusí se tak odvrátit hrozbu stávky, o které odboráři debatovali ve středu.

Oslavy výročí partnerství: ve Vyškově vystaví obrazy döbelnská malířka Scheck

Vyškov - Jeho symbolem je obří holínka. A partnerem Vyškova je od roku 1992. Čtvrtstoletí spolupráce s německým Döbelnem připomene jihomoravské město několika akcemi.

Na Valentýna zachránil při cestě na nádraží lidský život. Hasiče teď ocenili

Slavkov u Brna - Když se Jan Dvořáček v osmi letech přidal k brněnským dobrovolným hasičům, uvědomil si, že to chce dělat už celý život. Ve dvaceti letech začal pracovat jako profesionální hasič a už o tři roky později, přesně v úterý, byl člen slavkovské jednotky oceněný velitelem jihomoravských hasičů za statečnost a záchranu života. A to mimo výkon služby.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies