„Seznam jídel i s recepty objevil Vlastimil Schildberger z Moravského zemského muzea v Brně. Léta leželo v archivech a my se ho rozhodli u příležitosti výročí oprášit," uvedl za restauraci Jakub Brezovský.

Podnik se na přípravu rakousko-uherských jídel zaměřuje, takže v kuchyni si poradili se všemi chody. „Jestli jsou pokrmy stoprocentně věrné, nevíme, protože u receptů nebyly uvedené gramáže surovin. Kuchaři tak museli částečně improvizovat," svěřil se Brezovský.

Na další zádrhel narazili v podniku při překladu. „Původní menu je totiž ve francouzštině, kterou neovládáme. Jednotlivé suroviny jsme proto zadávali do internetového vyhledávače a řídili se podle něj. Naštěstí se tenkrát používaly stejné suroviny jako dnes, takže jsme neměli problém je sehnat," říká šéfkuchař Vlastimil Prchal.

Podle stoleté listiny poprvé připravoval sladkost s názvem Bombe à la Reine. „Je vynikající. Dělá se ze smetany, čokolády, zmrzliny a vajíčka. Nic takového jsem před tím nedělal. Asi se nechám inspirovat a podobný dezert zařadím i do stálého menu," pochvaluje si muž.

Menu si musejí zájemci rezervovat. Restaurace stále přijímá objednávky. Cena je 749 korun. V sobotu ho restaurace nabídne od pěti hodin večer, v neděli už od poledne. Každý host navíc na památku získá kopii sarajevského menu s sebou.

Akce je součástí projektu Velká válka, připomínající sto let od sarajevského atentátu. Jeho rekonstrukci uvidí v sobotu odpoledne Brňané na hradě Špilberk.