Festival už víc než sedmdesát let přináší potěšení z krás lidové písně, tanců i krojů v mnoha různých pořadech. Těch letos návštěvníci za čtyři dny spatří pětatřicet. „Vystoupí asi dva tisíce sedm set účinkujících z České republiky a tři sta ze zahraničí,“ přiblížil Zdeněk Bobčík z Národního ústavu lidové kultury ve Strážnici.

Každoročně k nejnavštěvovanějším patří pořad zahraničních souborů Z krajin za obzorem. V tématu Mezinárodní dudácké kontrasty se představí skupiny z různých koutů Evropy. „Nejenom z Anglie, Německa, ale také z Rumunska, Bulharska či ze sousedního Slovenska a Polska. Perlička bude vystoupení skotské dudácké kapely, která pochází z České republiky,“ uvedl ředitel strážnického ústavu a nový prezident festivalu Martin Šimša. Nejvzdálenějším reprezentant tradic je soubor z africké Ghany.

Pro zvětšení klikněte

MFF ve Strážnici 2017Zdroj: DENÍK/Markéta Evjáková

Další z hlavních programů s příznačným názvem Tři mušketýři pozve na setkání s legendárními primáši. „Jde o vzpomínku na významné hudebníky Slávka Volavého, Jaroslava Staňka a Juru Petrů, od jejichž narození letos uplyne pětadevadesát let,“ řekl Šimša.

Sté výročí narození sběratele lidových písní a tanců Pavla Krejčího připomene národopisný pořad ze severních a severovýchodních Čech Links, rechts, Krejčí, švec! Další osobností je dlouholetý nestor festivalu Jaromír Nečas.

Památkově chráněnou kapličku ve Strážnici v listopadu 2015 naboural řidič kamionu.
Rozbořená kaplička ve Strážnici se musí postavit znovu. A zřejmě jinde

PŘEHLÍDKA MENŠIN

Po dvou letech se vrací přehlídkový pořad Domovina představující národnostní menšiny žijící na našem území. „Diváci nahlédnou třeba na bulharskou, řeckou, polskou, německou, židovskou či ukrajinskou kulturu,“ sdělil tajemník festivalu Petr Horehleď.

Festivalem tradičně žije celé město – pořady se odehrávají nejen v amfiteátrech zámeckého parku, ale i přímo v ulicích či ve skanzenu. Právě tam se mohou příchozí těšit na velký komponovaný pořad věnovaný svatbě na Veselsku. Kromě řady souborů se do něj zapojí regionální řemeslníci.

Převážně fanynky nepřijdou ani o vystoupení nejšikovnějších šohajů v oblíbené soutěži tanečníků slováckého verbuňku, která se koná už po dvaatřicáté. „Letos máme pětačtyřicet verbířů. Do finále jich postoupí asi dvacet, z nichž vzejdou tři nejlepší,“ přiblížil Horehleď. Loni vyhrál Martin Vaculík z Dolních Bojanovic, který se o uplynulém víkendu na slavnostech ve Tvrdonicích na Břeclavsku stal stárkem Podluží.

Zhruba pětitisícové město se rozroste až na pětinásobek. Proto se už toužebně očekává dokončení aktuálních oprav silnic, hlavně příjezdové cesty od Bzence. Stavebníci mají do začátku festivalu všechno zvládnout. Výjimka je Rybářská ulice, která zůstane zavřená.

Zdroj: DENÍK/Petr Turek

MFF ve Strážnici 2015.

Ilustrační foto.
Zahrady dokořán. Návštěvníkům se otevřou i ty běžně nepřístupné