Díky medvědím přírůstkům měla letos zahrada rekordní návštěvnost. „V srpnu ji navštívilo čtyřiačtyřicet tisíc lidí. To je nejvíc za posledních patnáct let. Víc lidí přišlo jen v srpnu 2008," uvedla mluvčí zahrady Monika Brindzáková.

Kašpar a lenoch

Po roce už se také plně projevily povahové rozdíly mezi medvědy. „Kuba je takový kašpar. Je hravější a učenlivější po otci. Toby je naopak klidný a trochu lenoch. Projevuje se to i u krmení, kdy se Kuba snaží získat všechno jídlo pro sebe," řekl chovatel Milan Šebesta.

Chovatelé plánují ponechat mláďata v zahradě do dvou až tří let. Poté se rozhodne, co s nimi. Do té doby možná vyzkouší seznámit mláďata s jejich otcem Jelizarem. Ten je prozatím od medvíďat oddělen ohradníkem. „V přírodě by ulehl k zimnímu spánku. Minulý týden vycítil, že se blíží mrazy a tak si ve výběhu za pár hodin vyhrabal noru a čekal, že bude spát. Bohužel se znovu oteplilo a to ho vzbudilo," popsal Šebesta. Jelizar tak ve čtvrtek jako útěchu dostal alespoň část narozeninového dortu svých synů a při krmení si nacvičil mávání, které ho ho chovatelé nedávno naučili.

Lední medvědi se pokouší postavit

Kromě návštěvnosti zoo roste i sledovanost internetových stránek zahrady. Webkamery totiž snímají mláďata ledního medvěda z loňského listopadu. Ty mají za sebou dva nejkritičtější měsíce života a už mají plně funkční zrak, sluch i čich. „Zatím stále popolézají a převalují se, ale občas už se dostanou mimo záběry kamer. Pokouší se stavět na nohy, ale to se jim nedaří, a tak stále padají," popsala Brindzáková.

Samostatné chůze bývají medvíďata schopná v půl druhém až třetím měsíci. „Přibližně v té době je poprvé oddělíme od matky, naočkujeme, prohlédneme a očipujeme. Také určíme jejich pohlaví," popsal Jaroslav Jasinek, který má lední medvědy na starost.

Potom medvědům box otevřou a na matce Coře bude záležet, kdy je vyvede do výběhu. O první návštěvě medvídků venku rozhodne také počasí. Nejbližší možný termín je podle chovatelů v prvních jarních dnech.

Že by se mláďata mohla venku poranit, nepředpokládají. „Zatím je vchod do boxu zakrytý sněhem a později uděláme malou bariéru ze slámy," řekl Jasinek. Nebezpečím není pro bazén. „I Bill a Tom občas při hře upadli do bazénu. Cora je ale pokaždé vylovila," vysvětlil chovatel.

Medvídci přitahují pozornost už od narození. Z počátku zvedly návštěvnost internetových stránek zahrady na sedm tisíc návštěvníků denně. Nyní se drží asi na třech a půl tisících. Poté, co budou chovatelé znát jejich pohlaví, rozhodnou lidé o jménech medvědů v anketě.

Rozhovor s chovatelkou Lenkou Tilčovou, která v roce 1976 doma jako první v Česku odchovala lední medvídě Kukulína, najdete v pátečním vydání Brněnského deníku Rovnost