Tietzová hraje za největší brněnský klub, který využívá hřiště v Bohunicích na ulici Švermova. Lidé si mohou zahrát i na dalších tradičních místech v ulici Loosova na Lesné nebo na Stadionu v Kounicově ulici. „Koupáková hřiště pro-sperují spíš v sezoně. V sídlišti je to stabilnější. Lidé si chodí zahrát do hezkého areálu, dají si pivo nebo limonádu,“ sděluje br-něnský trenér Michal Švehla.

U vody zaplatí lidé méně i kvůli dalším službám, které přilákají zájemce. Na Brněnské přehradě padesát korun, v Pasohlávkách čtyřicet. „Spolupracovali jsme i s koupalištěm Biotop, aby se o nás lidé dozvěděli. Máme nové hřiště. Nabízí výběr osmnácti jamek, které lidi znají, a to bludiště, vlny a koš. Stále ale víc táhne neokoukaný fotbalgolf,“ připomíná Markéta Bulionová z Kšírovky, kde hráči kopy umísťují míč do jamky.

Minigolf stále patří mezi levné sporty, i když ho chce hrát člověk pravidelně. „Novou hůl koupíte asi za patnáct set korun, jeden míček za tři sta. Pro začátek vystačíte s deseti míčky,“ vypočítává Švehla.

Minigolf.Zdroj: DENÍK/Markéta Evjáková

Klíčový je postoj

Minigolf není jen pro flegmatiky, tvrdí profesionální hráčka Tietzová. Třeba letošní mistryně České republiky, která titul získala s bohunickým týmem MGC 90 Brno, pociťuje občas nervozitu. „Je to i sport pro klepače, kolikrát na turnaji kouči řeknu, ať mi postaví míček na místo, z kterého máme jamku hrát,“ hlásí Tietzová.

Na co si musí lidé dát pozor, aby poté neházel vztekle holí? „Podstatné je hlavně stát při úderu kolmo k ose míčku a nehrát do šikma. Hýbe se jen horní část těla, ne zápěstí. Tělo se pohybuje ve směru úderu,“ doporučuje stříbrná medailistka z Poháru mistrů evropských zemí před třemi lety.

Začátečníkům chybí informovanost, proto někteří profesionální hráči z vlastní vůle nováčkům radí. „Jsou hřiště, u kterých je informační cedulka k jamce. V Brně jich však moc není. Nejzákladnější je výběr míče na jednotlivou dráhu. Na jamku se síťkou bere spousta lidí měkký míček, který létá do všech stran. Je lepší tvrdší míček,“ prohlašuje Tietzová.

Svůj sport miluje, ale poslouchá na něj i vtípky. „Když někomu řeknu, že hraju extraligu v minigolfu, vybuchne smíchy. Ještě jsem nezažila člověka, i jiné sportovce, kteří mají jinou reakci,“ směje se čtyřiatřicetiletá brněnská opora.

Ilustrační foto.
Pronájem kurtu na plážový volejbal? Často je o ně rvačka