VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Mléčné bary? To by bylo, aby i zelíčko nebylo

Jižní Morava /LETNÍ RETRO/ - Jahodový koktejl, ve kterém stojí lžička, nebo čtvrtka mraženého dortu politá čokoládou a posypaná griliášem. Pochoutky, které v dětských očích stavěly mléčné bary vysoko nad čtyřhvězdičkové hotelové restaurace. A bylo jim jedno, že nevědí, co to griliáš vlastně znamená.

2.7.2014
SDÍLEJ:

Lidem zůstaly mléčné bary v paměti.Foto: Internetová encyklopedie města Brna

Mléčné bary s točícími židlemi, barevnými brčky a prosklenými pulty s vyfintěnými chlebíčky otevírají první díl unikátního seriálu Deníku Rovnost Letní retro. Spolu s ním si budou čtenáři v letních měsících každou středu připomínat, jak se v minulosti vařilo, nakupovalo nebo cestovalo. Ve třinácti dílech seriál naservíruje mnohdy zapomenuté vzpomínky všedního života i svátečních dnů.

V Brně si i po letech lidé nejčastěji vzpomínají na bar Sputnik v rohu České a Středovy ulice. Lidé postávali v hloučcích kolem pultíků a dopřávali si rychlý oběd nebo snídani. „Až do revoluce to byl jeden z největších bufetů v Brně. Moc rád jsem tam chodil. Sekaná, smažený sýr nebo guláš, to byly pochoutky, které jsem si tam za několik korun kupoval. Například sýr stával osm padesát," vzpomíná Br-ňan Aleš Aujeský.

Podle Internetové encyklopedie dějin Brna byl podnik rozdělený na dvě části. „Svým zařízením se zařazuje bezpochyby mezi naše nejlepší restaurace a bude podnikem skutečně lidovým. V přízemním bufetu jsou zavedeny ceny čtvrté třídy a v jídelně v prvním poschodí, kde je si možné objednat i minutky, je zavedena třetí cenová třída. V úplně mechanizované kuchyni se připravují obědy ve velkém množství. O obsluhu zákazníků se starají zaměstnanci, převážně ženy," uvádí encyklopedie zprávu o otevření podniku z dobových novin.

V patře byl také samoobslužný pult, u kterého Aujeský kdysi čepoval pivo. Vzpomíná i na hosty, kteří se přicházeli najíst bez peněz. „Čekali, až lidé opustí své pulty s nedojezeným jídlem. Potom chodili například s dotazem: ‚Dobrý den, to zelíčko by bylo volné?'" usmívá se bývalý výčepní.

Atmosféru mléčných barů si nemůže vynachválit ani Jana Tetenková. „Ať už Sputnik, nebo třeba mléčňák u vlakového nádraží. Bolí mě u srdce, když procházím městem a vidím, jak moje oblíbené podniky nahradily prodejny s levným zbožím. Tenkrát snad chutnal jinak i obyčejný loupák nebo sklenka mléka. A o nějakých éčkách v koktejlech nemohla být řeč," myslí si žena.

Kromě centrálních náměstí to byly právě nádraží, kde se podniky rychlého a levného občerstvení dobře uchytily. Jeden takový stál například ve Veselí nad Moravou na Hodonínsku. „Roky jsem jezdil do Veselí do práce. Hned po příjezdu mě tam čekala snídaně. A nebyl jsem jediný. Rovnou z vlaku tam mířila většina lidí, protože to bylo ideální místo na jídlo. Všichni jsme byli s nabídkou spokojení. V Hodoníně existoval mléčný bar taky. Místo něj ale vyrostla restaurace, která je tam dodnes. Myslím si, že nemůže konkurovat," připomíná Josef Varian z Bzence.

Většina barů postupně zanikla po pádu minulého režimu. Přestože Jihomoravané po obyčejné smažence nebo nadýchaném růžovém nápoji často sní, zdá se, že asijská bistra a americké fast foody je vytlačily nadobro.

Příkladem toho je Martina Špačková, která se před lety pokusila ve znojemské ulici Horní Česká na éru mléčných barů navázat. „O obložené chleby, koktejly ani kakaa ale nikdo neměl zájem. Za půl roku mi přišli ráno na snídani maximálně čtyři lidé," popsala.

Nakonec proto v jejím podniku převážila teplá jídla domácí kuchyně. Svého snu otevřít „mlíčňák" se ale nevzdává. „Mléčný bar tomu říkám i teď, ale spíš kvůli nábytku, co mám. Jde o takový mléčně bílý svítící bar," směje se.

Další díly seriálu si  přečtete každou středu v Rovnosti

Autor: Anna Fajkusová, Redakce

2.7.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Sedmatřicet úspěšných učňů z vyškovské Střední odborné školy a Středního odborného učiliště Sochorova si ve středu mohlo převzít výuční listy v obřadní síni ve Vyškově.
6

Mladí řemeslníci převzali výuční listy. Na trhu práce jsou stále velmi žádaní

Útočník Philadelphie Jakub Voráček.

NHL v Mikulově: hvězdy se obují do kopaček

Přehrady drží stavy řek, zvěř ale ohrožují tropy

Jižní Morava /INFOGRAFIKA, ANKETA/ – Sázky na to, kam až vystoupá rtuť v teploměrech, by mohli v posledních dnech uzavírat Jihomoravané. Pod třicet stupňů se totiž nejvyšší denní teploty nepodívaly a ani v nejbližších dnech pravděpodobně nepodívají.

Zákon vyhnal kuřáky z hospod, ruší okolní obyvatele. Stížností na hluk přibývá

Blanensko, Vyškovsko – Protikuřácký zákon vyhnal kuřáky před bary a restaurace. Jejich hlučné venkovní hovory teď ve večerních hodinách vadí lidem bydlícím v sousedství. Stížnostíi na jihu Moravy přibývá. „Lidé nám volají až po určité době. Většinou po desáté hodině večer, kdy už bývá noční klid," uvedl například strážník Anton Kotlán z Rájce-Jestřebí na Blanensku.

Tropy ničí úrodu, dělníci dostávají minerálky, je třeba pít litry tekutin

Blanensko, Vyškovsko – Z tropických teplot mají radost provozovatelé koupališť a lidé, kteří vyrážejí k vodě. Méně už zemědělci, pacienti v nemocnicích nebo dělníci. Podle lékařů by lidé měli denně ve vedrech vypít několik litrů tekutin. „Zejména starší lidé mohou při těchto teplotách kvůli nedostatku tekutin lehce zkolabovat," varoval blanenský lékař Zdeněk Grünwald.

Z chaty rodinný dům – proměna je možná, ale má svá úskalí

Přestavba víkendové chaty na rodinný dům je v Čechách celkem obvyklá věc. Jenže ne vždy to funguje. Bohužel ne vždy totiž investor pochopí, že trvalé bydlení potřebuje něco jiného než chata. Pojďme se podívat na zajímavý návrh rekonstrukce chaty na moderní rodinný dům.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies