Z osmdesáti hektarů řepy cukrovky zbylo zemědělské společnosti ZEAS Lysice na Blanensku jen třicet. Mráz zatočil s více jak polovinou. „Chceme to překopat a zasadit znovu, ale počasí nám nepřeje. Půda je moc mokrá. Navíc sázet cukrovku v květnu je už docela nešťastné,“ posteskl si ředitel společnosti Jiří Šafář.

Celoplošně přesný rozsah škod v kraji ve vinicích a v sadech zatím však nelze podle odborníků stanovit. „I když zmrzlo třicet procent oček, ještě to neznamená, že bude o třicet procent hroší úroda,“ potvrdil Maděřič.

Mrazy poškodily jak meruňky a broskve, tak také částečně třešně a hrušně. Zrak obrací zemědělci rovněž k jabloním. Počasí neumožňuje včelám a jiným opylovačům opylit květy. „Tím, že teď máme daleko méně poupat i květů, tak bude hodně záležet na dobrém opylení. K tomu potřebujeme nejlépe teplé, slunečné a bezvětrné počasí. V těchto dnech to ale nevypadá, že bychom se dočkali,“ řekl předseda Ovocnářské unie České republiky Martin Ludvík.

O kolik úrody zemědělci letos nakonec přijdou, budou ovocnáři podle Ludvíka vědět na přelomu května a června. Případná nižší úroda by však neměla mít přímý vliv na spotřebitelské ceny ovoce. Ty se v České republice podle Ludvíka řídí cenami na evropském trhu. „Pokud dochází k pohybu cen, tak nikoliv v důsledku nižší úrody v republice, nýbrž v jiných pěstitelsky velkých zemích,“ upřesnil předseda.

Na konečné součty a výsledky škod si počkají i vinaři. Odvahu vyrazit do vinice na kontrolu zatím sbírá Jarmil Pospíšil z Vinařství Veritas z Bošovic na Vyškovsku. „Zatím nic neřeším, škody nesčítám. Doufám, že u nás to tak hrozné nebude. Zatímco někde už měli narašená očka révy tak dva, tři centimetry, u nás je to vše oproti jiným oblastem posunuté o deset až čtrnáct dní. Ještě o úrodě rozhodnou především tři zmrzlí muži,“ odhadoval Pospíšil.

I ostatní vinaři a sadaři s napětím vyhlíží předpověď na dvanáctého až čtrnáctého května, tedy na svátek Pankráce, Serváce a Bonifáce. „V tuto chvíli nemohu potvrdit stoprocentně, že zmrzlí nebudou. Předběžně to ale vypadá, že ne, že jsme si je užili už teď v dubnu,“ aspoň částečně uklidnila pěstitele Jitka Kučerová z Českého hydrometeorologického ústavu.

Pro pěstitele nežádoucí mrazy už meteorologové nečekají. „Minimální teplota vzduchu se bude pohybovat v sobotu ráno těsně nad nebo kolem nuly. V neděli bude slabý mráz jen výjimečně. Pokud teplota ve dvou metrech nad zemí klesne pod bod mrazu, tak jen krátkodobě a málo. Samozřejmě s teplotou vzduchu při zemi to může být horší,“ varovala Kučerová.