Překvapením byla páteční zpráva na zpravodajském serveru iDnes.cz. Informovala o tom, že patnáctiletý chlapec z Břeclavi, který přišel po napadení třemi útočníky o ledvinu, změnil výpověď. Tvrdí, že útok se mohl stát kvůli sporům o kvalitu drogy, konkrétně marihuany. Tu měl mladík prodávat.Své matce však po zveřejnění zprávy řekl, že to tak není, výpověď neměnil a s drogami nemá nic společného.

„Po necelém měsíci hoch opět změnil výpověď. Zdroj blízký vyšetřování uvedl, že důvodem k útoku mohla být marihuana, kterou chlapec prodával. Jeden z kupců nebyl s její kvalitou spokojen a rozhodl se chlapci pomstít," napsal iDnes.cz.

Policie informaci nepotvrdila ani nevyvrátila. „Nebudeme se k tomu vyjadřovat. Případ se dál intenzivně šetří," sdělila pouze policejní mluvčí Petra Vedrová.

Patnáctiletého chlapce napadla v polovině dubna v centru Břeclavi trojice útočníků. Jak vylíčil své matce, jeden z nich byl určitě Rom. Druhého prý neviděl, měl na hlavě kapuci. A třetího také ne, protože to už ležel na zemi a kryl si hlavu. Hoch skončil v nemocnici, kde se podrobil operaci a přišel o ledvinu.

Petr: Špatný vtip

Matka zbitého chlapce Oksana Zhyvachivska byla z pátečního článku na internetu velmi překvapená. „Co policii vypovídal, nevím. Nebyla jsem u toho. Podle zákona to není možné," sdělila.

Výpovědí si její syn užil spoustu. Přesný počet ale Zhyvachivska nezná. „Peťa tvrdí, že výpověď neměnil. Říká, že neměl nic společného s marihuanou a článek bere jako špatný vtip. Ukáže-li se, že zveřejněné informace nejsou pravdivé, je to hrozný hnus," zdůraznila Zhyvachivska.

Pokud její syn mluví pravdu, jak říká, neví, jestli se chtěl nějaký novinář takhle zviditelnit. „Ale určitě se mu to povedlo. Možná chtěl někdo obrátit pozornost ze sebe na Peťu," nastínila matka zbitého chlapce další možnost.

Jak podotkla, svému synovi věří. „Doufám, že to, co mi řekl, je pravda. I kdyby ale nebyla, nepřestanu ho mít ráda," poznamenala žena, která nyní přemítá, jak by se měla zachovat. „Asi se budu muset spojit s policií," naznačila.

„Něco jsem slyšela, ale ještě jsem to nečetla," reagovala v pátek v podvečer na informaci o změně chlapcovy výpovědi sociální pracovnice břeclavského IQ Roma servisu Alena Gronzíková.

Ta se už dříve nechala slyšet, že břeclavští Romové považovali útok za drastický a odsoudili ho. Na setkání se starostou, které se konalo dvaadvacátého dubna v sídle Českobratrské církve evangelické v Břeclavi, Romové vyloučili, že za útokem stojí někdo z břeclavské komunity.

Další den následoval protestní pochod příznivců Dělnické mládeže a Břeclavanů městem. Dali jasně najevo své protiromské nálady. Akce se obešla bez zranění. Policisté účastníkům pochodu zabránili v přístupu a střetu v místech, kde romské rodiny žijí.