Na nepořádek na sídlištích i odpadky na trávnících si už několik měsíců stěžují obyvatelé Židenic. Kolem kontejnerů na tříděný odpad je špína dokonce tak neúnosná, že tam někdo z místních vyvěsil ceduli s nápisem Lidi, nebuďte prasata.

Udržování pořádku kolem kontejnerů na tříděný odpad je podle židenických zastupitelů obtížné. „Zatím nemáme sběrný dvůr. Lidé proto staví ke kontejnerům odpad různého druhu i velikosti," uvedl místostarosta Petr Kunc.

Helena Vondráčková, která bude mít v červnu 70 let, zahájila ve čtvrtek večer v brněnském Bobycentru sérii vystoupení s českými i slovenskými hosty.
Vondráčková v Brně oslavila sedmdesátiny. Zazpívaly jí Zelenková nebo Machálková

Udržovat pořádek má v Židenicích nově pomoci víc sběrných dnů, při kterých mohou lidé na domluvené místo odpad přinést nebo přivézt. Postará se o něj odpadová firma. „Sběrných dnů bude ročně osm. Lidé se zdarma zbaví i většího množství odpadu," řekl místostarosta.

Pravidelný úklid v Židenicích
∙ ulice v Židenicích čistí několikrát ročně v různých fázích, jde třeba o blokové čištění, údržbu zeleně a úklid listí
∙ blokové čištění je čtyřikrát ročně, dvakrát na jaře (duben, květen) a dvakrát na podzim (září, říjen)
∙ v Židenicích chybí sběrný dvůr, nově jej mají nahradit sběrné dny, které zabezpečuje městská firma Sako
∙ lidé mohou nahlásit znečištěná místa na sociálních sítích i v aplikaci Zmapuj to na stránkách městské části
∙ problémy trvají v okolí kontejnerů na tříděný odpad

Firma Sako, která odpad v Židenicích sváží, stav v okolí kontejnerů udržuje podle aktuální vytíženosti. „Na místo, kde je u kontejneru odložený odpad, posílá dispečink pomocné malé auto, které věci odveze. Pokud se jedná o menší nepořádek, bývá složité jej lokalizovat," informoval mluvčí brněnské odpadové firmy Sako Martin Drozd.

Sběrné dny jsou většinou plánované na sobotu, kontejner mohou lidé využít přibližně do osmi hodin večer. „Tyto akce pořádáme po dohodě s městskými částmi. A to nejen v Židenicích. Lidé mohou k přistaveným kontejnerům přinést spalitelný a nespalitelný odpad i bioodpad," vysvětlil mluvčí Drozd.

Zastupitelé se navíc do úklidu snaží zapojit i místní. „Vyzýváme je, aby hlásili místa, kde jsou s úklidem problémy. Mohou upozornit třeba na nedostatky při blokovém čištění, nebo na přeplněné kontejnery," shrnul místostarosta.

Židenice mají na webových stránkách odkaz na mobilní aplikaci Zmapuj to, která také slouží k hlášení nepořádku ve městech i obcích. „Její spuštění jsme řešili s původními provozovateli a byla zcela zdarma. Teď se provozovatel změnil, za některé funkce bychom museli platit. Proto zvažujeme, jestli ji budeme využívat dál," oznámil Kunc.

Lidé změny v úklidu ve svém okolí sledují. „Na sídlišti v Juliánově, kde bydlíme dva roky, se úklid po zimě zlepšil. Lépe upravené jsou keře a trávníky. Určitě by se ale dalo zapracovat na úklidu v okolí zastávek. Bývají tam často plné odpadkové koše," komentovala úklid v okolí svého bydliště Simona Flodrová.

Jeroným Tejc
Hašek, Škromach a nyní i Tejc. Známé tváře jihomoravské ČSSD odchází do ústraní

Právě v Juliánově domluvili zastupitelé s firmou Sako častější svoz tříděného odpadu. Dřív jej popeláři odváželi jen jednou týdně. „Na Juliánovském náměstí se kontejnery nově vyprázdní třikrát týdně. Sledujeme i jiná místa, kde jsou plné zejména kontejnery na plasty," informoval místostarosta Kunc.