V těchto dnech objíždějí pole a sady v kraji komise se zástupci Agrární komory České republiky a počítají uschlé nebo zmrzlé plodiny. „Je to hodně špatné. Zrovna jsme byli v Moutnici na Brněnsku, kde čekali sklizeň obilovin šedesát tun a vypadá to, že jim zůstane maximálně patnáct tun. Půda je totálně vyschlá. Do prasklin se dá strčit celá dlaň," vylíčila ředitelka brněnské agrární komory Hana Zezulová.

O celou úrodu švestek a polovinu jablek přišel zemědělský podnik Mikulčice na Hodonínsku. „Museli jsme znovu osít asi dvě třetiny kukuřice a slunečnic, které potřebujeme na provoz naší bioplynové stanice. Je to obrovská pohroma," popsal ředitel podniku Leoš Balůn.

Ladislav Sečkář z břeclavské agrární komory se obává, že domácí plodiny převálcuje ovoce a zelenina z dovozu. „Vypadá to, že naše suroviny letos na trhu skoro vůbec nebudou," řekl Sečkář.

Čtyřicet let

Takto černý rok zemědělci na jihu Moravy nepamatují nejméně čtyřicet let. „Spojilo se více věcí zároveň. Velké holomrazy v zimě. Poté přišla mrazivá vlna o Velikonocích a znovu před čtrnácti dny. K tomu dlouho nepršelo a ani včely příliš nelétaly a opylovaly květy méně než v minulých letech," vyjmenovala tajemnice Ovocnářské unie Moravy a Slezska Jiřina Homolová.

Noční mráz i sucho přišly v tu nejméně vhodnou dobu, kdy plody intenzivně rostou, potřebují vláhu a zároveň jsou velmi citlivé na chlad. Přesná čísla o škodách budou mít zemědělci asi za tři týdny.

Boj o přežití

Podle Homolové bude řada zemědělských podniků letos bojovat o přežití. „Zejména ty, které se zaměřují na ovocnářství. Některé už začaly propouštět a také na sklizeň přijmou daleko méně brigádníků. Investovaly velké peníze do ošetření stromů, ze kterých budou mít jen malý zisk. V tomto případě jim příliš nepomůže ani pojištění, protože to se na sucho nevztahuje," dodala Homolová.

Propouštět zaměstnance začal už i podnik Patria Kobylí na Břeclavsku. „Meruňky dostaly zásah dvakrát. Kvetou hodně brzy, takže je poničily mrazy už o Velikonocích a teď znovu. Přišli jsme asi o sedmdesát procent úrody. Skoro totálně jsou zničené také obiloviny. Kdyby teď začalo pršet, mohli bychom zachránit alespoň nějaké slunečnice a kukuřici," popsal ředitel podniku Josef Čačík.

Dešťové přeháňky meteorologové předpovídají v druhé polovině tohoto týdne. „Od čtvrtka odpoledne bude oblačno až zataženo a na většině území očekáváme přeháňky a místy bouřky," uvedla meteoroložka Ivana Záluská z brněnské pobočky Českého hydrometeorolo­gického ústavu.

Čačík odhadl, že na jihu Moravy se budou škody na úrodě počítat v miliardách korun. „Když bylo sucho v roce 2000, podpořila vláda zemědělce sedmi miliardami korun. Teď se nikdo k ničemu nemá a přitom je situace daleko závažnější," podotkl Čačík. Reakci ministerstva zemědělství se Brněnskému deníku Rovnost zatím nepodařilo zjistit.