Fialu na předsedu navrhla oblastní sdružení v Břeclavi a Brně. Za pravdu jim dávají i další regiony. „Petra Fialu osobně znám. Je to člověk, který má jasný názor, ideologický, pravicový. Dlouhodobě ho podporuji, stejně tak i blanenské oblastní sdružení ODS. Pokud přijme kandidaturu na předsednictví, tak naši delegáti ho na kongresu určitě podpoří," sdělil předseda oblastního sdružení ODS Blansko Jiří Crha.

Souhlasí i předseda hodonínské organizace Waltr Bartoš. „Byl jsem možná první, který vymyslel to, že Petr Fiala má být předsedou naší strany. Věděl jsem, že má být v čele ODS už před třemi či čtyřmi lety. Chtěl jsem, aby za nás kandidoval jako lídr už v roce 2010," řekl bývalý poslanec.

Bartoš považuje Fialu za autentického konzervativního politika. „ Je také velmi obratný řečník, když půjde s kterýmkoliv politikem v tomto státu do debaty, tak si ho natře na chleba. Kohokoliv i prezidenta," podotkl.

Fiala kandidoval jako nestraník, krátce po volbách však do ODS vstoupil. „Nabídky si vážím a jestli ji přijmu se rozhodnu v příštích dnech. Jakákoli funkce je pro mě zajímavá jen tehdy, pokud mohu jejím prostřednictvím něco změnit. Pokud se ODS chce změnit chce, jak jí to voliči dali najevo, jsem ochoten ji vést," komentoval Fiala, který v současnosti diskutuje se členy strany a do několika dní se rozhodne.

Tomáš Hrubý, který je dlouholetým voličem pravice, se nasazení Fialy zamlouvá. „Má úroveň a není napojený na podnikatele, což je u některých členů ODS velký problém," podotkl.

Podle politologa Lukáše Jelínka je Fiala pro občanskou demokracii dobrým kandidátem. „Když se strana spolehne na teoretika, který zná fungování politiky, dokáže předvídat, má nastudované příklady ze zahraničí, ví čemu se vyhnout a co naopak funguje, tak to je sázka na jistotu. Na druhou stranu to může být ukázka vlastní vyprázdněnosti, když se ODS chce obrátit na člověka, který do ní čerstvě vstoupil. Říká tím, že sama nikoho vhodného nemá," řekl politolog Lukáš Jelínek.

Podle krajského šéfa ODS Jiřího Kadrnky je Fialovo krátké členství spíš výhoda. „Není provázaný s životem ODS, proto má nadhled. Strana potřebuje na lednovém kongresu vyřešit, co dál a Petr Fiala je nositelem změny – upevnění programové základny a sebevěmí," upozornil Kadrnka.

Předseda občanských demokratů na Znojemsku Petr Nezveda označil nominaci Petra Fialy na šéfa ODS za sice nestandardní, ale zřejmě prospěšný krok. „I když jsem osobě viděl pana profesora Fialu docela málo, působil na mně dobře. Myslím, že by to mohla být dobrá volba. ODS je v takové situaci, kdy potřebuje i nestandardní řešení, kterým by volba Petra Fialy bezpochyby byla, protože pan profesor je členem ODS velmi krátce. Přesto si myslím, že by to mohlo být dobré rozhodnutí, je to nominace, která má smysl," uvedl Nezveda.