Kvůli ptačí chřipce veterináři utratili zhruba pět set slepic z malochovu Bohuslava Štefulíka v Ivančicích na Brněnsku, kde nákaza před dvěma týdny propukla. O odškodné sice stát požádá, i v nejlepším případě podle něj pokryje sotva třetinu nákladů spojených s vybitím zvířat. „Ztráty zatím odhaduji tak na tři sta tisíc korun. Musím do toho započítat i zhruba půl roku, než budu mít slepice, které zvládnou znovu snášet," odhadl Štefulík. Dodal, že chov navíc bude muset nechat i odborně vydezinfikovat.

Cenu za jednu slepici, která by měla začít snášet, ministerstvo zemědělství určilo na sto korun. „Její nákupní cena je zhruba 170 korun. A to i bez nákladů na chov," vyčíslil Štefulík.

Vše o ptačí chřipce na jižní Moravě najdete přehledně ZDE.

S rozdílem si poradila ivančická radnice. „Žádosti o odškodnění sbíráme od chovatelů a hromadně je pošleme dál. Cenu za jednu slepici jsme vyčíslili přibližně na 185 korun podle prodejců v okolí. Ještě ji ale musí schválit ministerstvo," popsala proces pracovnice ivančické radnice Lenka Dittrichová.

Nízká cena se nelíbí ani chovatelům v Moravském Krumlově na Znojemsku. „Vadí jim, že za slepici dostanou stovku, i když pořizovací cena je zhruba 180 korun," porovnal starosta obce Tomáš Třetina.

K náhradám měl připomínku i jeden z drobných krumlovských chovatelů Jan Saleta. „I kdyby se mi chov podařilo obnovit někdy v březnu či dubnu, prvních vlastních vajec se dočkám tak za půl roku, skoro celý letošek tak zůstanu bez nich," podotkl Saleta.

Chovatelům vadí i fakt, že museli nechat své chovy vybít, ačkoli jsou uzavřené a nemají žádný kontakt s okolím. „Nákazu přinesly divoké labutě a kachny, které sem létají každý rok a nikdo je nekontroluje. Bojíme se toho, že ji sem přinesou i příští rok," vysvětlil Štefulík.

Ministerstvo se při schvalování ceny bude řídit veterinárním zákonem. „Náhrada bude ve výši ceny zdravého zvířete v místě a době vzniku škody," vysvětlila jeho mluvčí Markéta Ježková.