Lidé už netrpělivě vyhlížejí jaro, jenže jejich naděje pohřbívá další a další sníh. Ptáci z teplých krajin už přiletěli a v zamrzlé zemi jen těžko hledají potravu. Města zase musejí odsouvat úklid ulic. Na citlivější lidi útočí deprese. Radost mají ze sněhu snad jen zemědělci a alergici.

DOSTATEK VLÁHY. Zemědělcům pozdní příchod jara nevadí. „Sníh je voda, která se dostane do půdy. Oproti loňsku máme lepší předpoklady dobré úrody. Ještě není zaseto, proto nemůžeme dělat žádné předpovědi," řekl předseda jihomoravské agrární komory Václav Hlaváček. Loni zasáhlo jih Moravy velké a dlouhé sucho. Mělo zásadní vliv na extrémně špatnou sklizeň.

DEPRESE ÚTOČÍ. Podle brněnského psychoterapeuta Aleše Aujezkého má málo slunečního svitu vliv na psychiku lidí. „Slunce pozitivně působí na chemické procesy v mozku. Využívá toho třeba jedna z léčebných metod, kdy lékaři lidi s psychickými problémy nechají hodinu sedět pod umělým osvětlením. Jejich stav se zlepší," vysvětlil Aujezký. Podle něho jsou lidé kvůli dlouhé zimě častěji smutní nebo v depresi.

HLADOVÍ PTÁCI. Problémy dělá počasí stěhovavým ptákům, kteří už přiletěli z teplých krajin. Kvůli sněhu mají problém najít potravu. „Konec zimy bývá pro řadu ptáků kritický, zvláště pokud se náhle zhorší počasí. Je proto namístě je přikrmovat a pomoct jim, aby se dočkali skutečného jara," sdělil ředitel České společnosti ornitologické Zdeněk Vermouzek.

PYLU JE MÉNĚ. Alergici si užívají neobvykle dlouhé období bez ucpaného nosu. V ovzduší je zatím minimum pylu. „Počasí je sice stále zimní, ale v ovzduší se v uplynulém týdnu objevovalo dostatečné množství pylových alergenů, aby si citlivější alergici uvědomili, že už je tady jaro," informoval alergolog Ondřej Rybníček. Podle něho je ve vzduchu zatím pyl lísky a olše, který nedělá alergikům větší problémy. „Začátek sezony silně alergizující břízy očekáváme po oteplení na přelomu prvního a druhého dubnového týdne," dodal.

MEDVÍĎATA SE RADUJÍ. Brněnská zoo už také netrpělivě čeká na jaro, protože znamená příliv návštěvníků. „Ledním medvědům taková zima vyhovuje. Díky nim to lidem nedá a vypraví se k nám i v chladném počasí. Některá zvířata chovatelé raději do výběhů nepouštějí, aby neuklouzla a nezranila se. Týká se to třeba žiraf," řekla mluvčí zoo Monika Brindzáková.

ODLOŽENÝ ÚKLID. Zatímco domácnosti mají jarní úklid většinou za sebou, ulice na čištění čekají. „Neumíme poručit větru dešti, proto čekáme, až se počasí změní. Blokové čištění odsouváme. Pořád jsme na tom i tak líp než jiné městské části, které ulice uklidily už začátkem března a teď musejí znovu," podotkl starosta městské části Židenice Roman Vašina.

PĚT STUPŇŮ POD PRŮMĚREM. Meteorologové zaznamenali ve dnech 12. až 26. března o pět stupňů nižší teplotu, než je průměr z minulých let. Teploměr průměrně ukazoval minus 0,8 stupně. „Jde o poměrně mimořádný jev, nikoliv úplně extrémní. V minulosti jsme podobně chladná březnová období zaznamenali už víckrát. V roce 1962 byla ve stejných dnech teplota minus 2,1 stupně," řekl brněnský meteorolog Miloslav Hradil.