Hustopečští opět po roce přivítají slavnostmi jaro a také vzdají hold dvěma symbolům města mandlím a vínu. Program odstartují již v devět hodin ráno na Dukelském náměstí.

Chybět nebude jarmark, hudební čísla či vystoupení dětí z mateřské školy. „Lidé v programu také načerpají informace o historii sadů a dozví se vítěze soutěže o nejlepší mandlový dezert a jméno toho, kdo nejpřesněji tipoval datum vykvetení mandloní v letošním roce," zmínila Jana Hrádková z marketingu města.

Zda jsou sady již opravdu rozkvetlé, se mohou místní i turisté přesvědčit po zdolání stezky. „Pro zájemce budou na cestě přichystané i čtyři úkoly. Na úspěšné řešitele čeká v cíli u rozhledny odměna v podobě ochutnávky Hustopečské mandlovice, řidiči dostanou pražené mandle," lákala Hrádková.

Možné budou i prohlídky kostela svatého Václava, vyjížďky koňským povozem či návštěva muzea, kde budou připravené jarní a velikonoční dekorace. Tamní restaurace také nabídnou mandlová menu. Na to se těší například Hustopečanka Lucie Zemanová. „Doma si člověk málokdy připraví nějakou specialitu s mandlemi, tak na slavnostech rádi ochutnáme," řekla žena.

Hodina Země

sobota, 20.30

Změnu klimatu a potřebu snížit lidský příspěvek k této proměně připomene i letos Hodina Země. Na hodinu se při ní do tmy ponoří známé památky. „V Brně půjde například o hrad Špilberk," uvedla Radka Matějíčková z Ekologického institutu Veronica. K akci se mohou připojit i jednotlivci, stačí zhasnout u sebe doma.

Kde: Brno

Za kolik: zdarma

Lúcký košt trnek

sobota, od 14.30

Povidla, slivovice, buchty i sladkosti. Jednou z nejoblíbenějších gurmánských akcí na Horňácku je „Lúcký košt trnek od varených po tekuté". Jeho další ročník se v kulturním zařízení v Louce uskuteční v sobotu od půl třetí odpoledne. „Přípravy jsou v plném proudu. Peče se cukroví, vůně se line po celém kulturáku. Místní ženy připravují pečivo z kynutého i bramborového těsta, cukrovíčka, samozřejmě bude trnková omáčka s uzeným a naše místní speciality, které stojí za to ochutnat. Zahrádkáři poctivě hodnotí vzorky slivovice a destilátů, komise obodovala již více než sto vzorků," informovala hlavní pořadatelka a starostka Louky Anna Vašicová.

Kde: Louka, kulturní dům

Za kolik: 50 korun

Otevřené sklepy Modrých Hor

sobota a neděle, od 10.00 do 21.00, v neděli do 15.00

Modrohorští vinaři z obcí Vrbice, Kobylí, Bořetice, Němčičky a Velké Pavlovice otevřou v sobotu a v neděli svoje sklepy. Kromě vína přichystají pro účastníky také občerstvení. „Mezi obcemi bude k dispozici autobusová kyvadlová doprava zdarma. Otevřené sklepy bude mít na čtyřiatřicet vinařů," prozradili pořadatelé. Startovní místo je v sokolovně ve Velkých Pavlovicích.

Kde: Velké Pavlovice

Za kolik: 2000 korun

Vítání jara

sobota, od 8.00

Turisté z Velkých Opatovic pořádají tradiční pochod Vítání jara. Lidé mohou v sobotu vyrazit na výšlap mezi osmou a desátou hodinou ráno od klubovny Klubu českých turistů, která stojí nedaleko autobusového nádraží. Kromě mapy a popisu trasy dostanou účastníci pochodu na cestu také malou sladkost a děti pak samolepky. „Pro příchozí připravíme dvě trasy. Na osm a šestnáct kilometrů," uvedla za organizátory akce Jarmila Coufalíková.

Kde: Velké Opatovice

Za kolik: 30 korun

Další tipy z Blanenska

DĚTSKÝ KARNEVAL

Kdy: sobota, od 15.00
Kde: kulturní dům, Letovice
Za kolik: 40 korun
Největší tahák: Hry, soutěže a rej masek. Na karnevalu děti pobaví Inka Rybářová, klaun Rybička a také vystoupení letovických mažoretek.

KONCERT V SOKOLOVNĚ

Kdy: sobota, od 19.00
Kde: sokolovna, Boskovice
Za kolik: 250 korun
Největší tahák: Zpěvák Sebastian vyrazil v březnu na vystoupení pod hlavičkou Hvězdy Tour 2017. Půjde o jeho první souvislou koncertní šňůru.

Dalši tipy z Brna a Brněnska

CZECH DANCE MASTERS

Kdy: neděle, od 9.00
Kde: Bobycentrum
Za kolik: 200 korun
Největší tahák: Jihomoravské a brněnské kolo taneční soutěže. Soutěžní disciplíny street dance, art dance, disco dance, belly dance a další.

SVATEBNÍ DEN

Kdy: sobota, od 10.00
Kde: Vila Stiassni
Za kolik: 100 korun
Největší tahák: Prohlídka svatebně vyzdobené vily, ukázky šatů, prstýnků, oznámení, tabule a dekorací. Zdarma vstup na zahradu, lodžii a výstavního sálu.

Další tipy z Břeclavska

BĚH O MERUŇKU

Kdy: sobota, od 9.00
Kde: Velké Pavlovice
Za kolik: 100 korun, děti zdarma
Největší tahák: Běžecké závody dětí i dospělých, vystoupení Jumping Velké Pavlovice a taneční skupiny N.C.O.D.

PŘEHLÍDKA VÍN A SÝRŮ

Kdy: sobota, od 10.00
Kde: Hrušky, tělocvična základní školy
Za kolik: 300 korun
Největší tahák: Ochutnávky vín a čerstvých i nazrálých sýrů z kozího, kravského a ovčího mléka, vystoupení cimbálové muziky.

Další tipy z Hodonínska

VÍTÁNÍ JARA

Kdy: neděle, od 14.00
Kde: Hodonín, Přístaviště U Jezu
Za kolik: zdarma
Největší tahák: Zvykoslovná pásma Národopisného folklorního souboru Důbravěnka, vynášení Morany, plavby lodí.

STVOŘENÍ SVĚTA

Kdy: sobota, od 19.00
Kde: Strážnice, kulturní dům
Za kolik: 300 korun
Největší tahák: První divadelní hra filmového režiséra a scénáristy Karla Janáka o stvoření světa v podání Divadla Různých
Jmen.

Další tipy z Vyškovska

VÍTÁNÍ JARA

Kdy: sobota od 19.00
Kde: sokolovna v Nížkovicích
Za kolik: 150 korun
Největší tahák: Vystoupí Bokomara, Slávek Janoušek a Luboš Vondrák, Láďa Zítka, Devítky, Míra Ošanec a Stráníci.

DIVADELNÍ KAVÁRNA

Kdy: neděle od 16.00
Kde: katolická fara ve Slavkově u Brna
Za kolik: zdarma
Největší tahák: Na programu bude slavkovský folklor. Zazní písně, které se dlouhá léta nehrály. K vidění bude i kroj ze Slavkova.

Další tipy ze Znojemska

JARNÍ ÚKLID

Kdy: sobota 9.00
Kde: Dobšice
Za kolik: zdarma
Největší tahák: Sraz u obecního úřadu, tradiční akce zaměřená na úklid veřejných prostranství v obci a jejím bezprostředním okolí, včetně břehů Dyje.

OCHUTNÁVKA VÍN

Kdy: sobota 16 hodin
Kde: Žerotice, kulturní dům
Za kolik: 50 Kč
Největší tahák: Osmnáctý ročník ochutnávky vín místních vinařů v kulturním domě v Žeroticích. Pořádá místní sdružení dobrovolných hasičů.