Na svoji neschopnost ovšem nedoplácím a neumírám v plamenech vybuchujícího letadla. Není totiž skutečné. „Z toho si nic nedělejte. Napoprvé se vzlétnout podaří jen málokomu," uklidňuje mě technik, který má na starost obsluhu leteckého simulátoru. Od pátku si ho mohou zadarmo vyzkoušet návštěvníci Avion Shopping parku v Brně.

Párkrát si vydechnu a rozhodnu se pokus zopakovat. Tentokrát už úspěšně. Letadlo vzlétá a já se vznáším nad krajinou. Můj úžasný zážitek z pilotování umocňují brýle pro virtuální realitu a pohyblivé sedadlo.

Po chvíli plachtění se odhodlám k odvážnějším otočkám. Hned vzápětí toho ale lituji. Prudký pohyb sedadla mi neudělá úplně dobře a já musím svůj let předčasně ukončit. „Určitě nejste první, ani poslední, komu pilotování úplně nesedne," směje se vedle mě mladík.

Naštěstí tady na mě čekají ještě další virtuální aktivity. Přesunu se tedy o kousek dál, kde si opět nasazuji starou známou virtuální helmu. Tentokrát však dostávám do rukou dva ovladače, které se po zapnutí obrazu přemění v zářící světelné meče.

Celá fascinovaná pohyby své vysněné sci-fi zbraně úplně přeslechnu instrukce, které dostávám ke hře. Nesmírně mě tedy překvapuje střela, které se na mě během několika vteřin vyřítí a skončí mé snažení ještě dříve, než vůbec začne.

Tímto aktem jsem očividně velmi pobavila několik přihlížejích, kteří se snaží zadržovat smích. „Proč na mě ta hra střílí?" zeptám se trochu hloupě. Technika dotaz očividně pobavil, nicméně mi znovu vše trpělivě vysvětluje a já se mohu konečně plně ponořit do hry.

Během další hodiny, kterou v nákupním centru strávím, si pak vyzkouším, jaké to je procházet se po kuchyni z pohledu kočky, sestřelit všechny nepřátele lukem nebo jízdu na horské dráze.

Stejný zážitek jako já mohou prožít návštěvníci až do 16. května. Pak všechny virtuální hračky z Avionu zmizí.

VIKTORIE POKORNÁ