Chybí o Štědrém dnu suroviny do salátu nebo lahev vína? V České republice žádný problém. Zatímco v okolních státech je o státních svátcích téměř všude zavřeno, na jihu Moravy i ve zbytku země zůstávají obchody otevřené i ve Štědrý den odpoledne. Jediný ostrůvek klidu představuje pro prodavače Boží hod vánoční. Mnozí totiž otevírají už na Štěpána.

Otevírací dobu obchodů si chválí třeba Brňan Ondřej Krejčí. Shání totiž dárky na poslední chvíli. „Na Štědrý den dopoledne už je většina lidí doma, takže v obchodech nejsou fronty a nakupuje se daleko lépe. Seženu všechny zbylé dárky a nemusím se mačkat," sdělil Krejčí.

Úklid po svátcích

Druhý pohled na vánoční otevírací dobu nabízí brněnská prodavačka Kamila Hrubá. „Před Vánoci míváme otevřeno déle do večera a chodí více lidí, takže si nemůžeme vzít dovolenou. Předvánoční přípravy jako pečení cukroví zvládám po večerech. Úklid ale nechávám až po svátcích, protože teprve pak budu mít trochu volněji," popsala.

Zavřené obchody? V zahraničí víc než v České republice

Směnu přímo o vánočních dnech většinou dostávají její bezdětné kolegyně. „Před několika lety to ale vyšlo na mě a musela jsem do práce na Štědrý den dopoledne. Bylo to hrozné. Litovala jsem, že jsem kvůli práci přišla o ranní vánočku a zdobení stromku. Příplatek to nevynahradil," dodala prodavačka.

Spor o otevírací dobu o svátcích se táhne už dlouho. Znovu se rozhořel i před letošními Vánoci, když Odborový svaz pracovníků obchodu a senátor František Bublan navrhli zákon, podle kterého mají obchody zůstat zavřené od poledne ve Štědrý den až do šestadvacátého prosince. „Práce ve státní svátky u nás zákon neřeší. Obchodníci nejsou ničím vázáni a otevřeno mohou mít podle svých představ. Tato situace je ve střední Evropě výjimkou. Okolní státy zajišťují prodavačům aspoň minimální volno ve státní svátky," upozornil Bublan.

Přísné Německo

Nejpřísněji stanovují otevírací dobu v Německu a Rakousku, kde zůstává většina obchodů zavřená každou neděli a o svátcích je to samozřejmost. Na Slovensku platí částečně omezená doba pro Štědrý den a úplně zavřeno je pětadvacátého.

V České republice už zákon o otevíracích dobách letos schválil senát, ale než o něm stihli hlasovat poslanci, přišla vládní krize a sněmovna se rozpustila. Bublan chce znovu zákon předložit nově zvoleným poslancům na začátku nového roku. Pokud půjde schvalování hladce, může začít platit už od roku 2015. „Odpůrci argumentují tím, že nejen prodavačky musí být v práci o Vánocích, nesmíme prý zapomínat ani na zdravotníky nebo policisty. Pravda je ale taková, že infarkt nebo dopravní nehodu si člověk nenaplánuje, zato kdy si má zajít pro rohlíky, může ovlivnit," vysvětlil Bublan.

Proti zákonu se vytrvale staví obchodníci. Podle nich otevírací doba o svátcích vyplývá z poptávky zákazníků. „My neříkáme, že musí být otevřeno, ale že může být otevřeno tam, kde mají lidé zájem, Ten je pro nás rozhodující," podotkl prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Zdeněk Juračka.

Podle zájmu zákazníků se řídí třeba síť Globus. „Loni připadl Štědrý den na pondělí a lidé nakupovali do neděle. Letos je Štědrý den až v úterý, proto necháme v pondělí otevřeno o hodinu déle," informovala mluvčí Pavla Hobíková.