O peníze magistrát požádalo k pondělku přes třiadvacet tisíc lidí. Za získaný příspěvek 1425 korun z městské kasy budou muset zaplatit i devět set korun. „Zdanit dotaci budou muset lidé, kteří už nyní daňové přiznání podávat podle zákona musí nebo ti, kteří tímto příspěvek přesáhnou limit šesti tisíc korun ročního vedlejšího příjmu,“ vyložil mluvčí jihomoravského finančního úřadu David Stančík.

Ilustrační foto.
Měsíc s elektronickými šalinkartami: prodáno přes 19 tisíc kupónů

Živnostníci tak za příspěvek města zaplatí 214 korun. Oproti tomu ostatní Brňané, kteří kvůli dotaci překročí roční limit, zaplatí patnáct procent z celé této sumy, tedy minimálně devět set korun. „Vedlejší příjmy jsou například z pronájmu půdy nebo věcného břemene. Hlavní problém je, že lidé, kteří tyto příjmy nyní mají pod zákonnou hranicí, si svoji daňovou povinnost nemusí uvědomit,“ upozornil mluvčí Stančík.

- Náměstek primátora Ander říká: Otázka daní nás nenapadla
- Mluvčí finančního úřadu Stančík: Lidé neví, že mají něco danit
Rozhovory si přečtěte v úterním tištěném Brněnském deníku Rovnost

Náměstek primátora Martin Ander ale pochybuje, že se daně dotknou velkého množství lidí. „Případ, že kvůli dotaci od města lidé překročí hranici pro zdanění, je hodně specifický a nebude se týkat velkého počtu lidí,“ komentoval.

Specifickým bude asi i případ Jana Potůčka. „Končím studia a chtěl jsem si po škole v Brně nahlásit pobyt a o dotaci zažádat. Píšu za honorář do časopisu. Jde sice o menší částky, ale ročně to pár tisíc je, někdy i přes šest. Ale abych platil sedm stovek za odpad a pak ještě daň z vedlejšího příjmu, to se mi nelíbí,“ rozhořčil se.

Magistrát plánuje všechny žadatele o dotaci upozornit. „Dáme o ní vědět všem žadatelům,“ dodal Ander.

Matěj Hollan.
Hollan vysvětloval jízdy. Kontrolní výbor chce metodiku používání služebních aut

Že tuto informaci lidé nemají, není například podle Brňanky Ireny Vernerové chyba magistrátu. „Když povinnost danit plyne ze zákona, tak na ni nikdo upozorňovat nemusí. Spousta živnostníků by to ale určitě ocenila, protože ne každý si to hned uvědomí,“ myslí si Vernerová. Sama dotaci získala, ale nemá vedlejší příjmy a daň se jí tak vůbec netýká.

Pro zvětšení klikněte.Zdroj: DENÍK

Dotace na roční elektronické šalinkarty
- žádat o příspěvek 1425 korun může každý s trvalým bydlištěm v Brně, který tu řádně platí poplatky za odpad
- nárok mají také majitelé nemovitostí, kteří bydlí jinde
- příspěvek je možné použít pouze na koupi elektronické roční nepřenosné jízdenky pro zóny 100 a 101
- finanční úřad si může vyžádat seznam úspěšných žadatelů o dotaci a ty zkontrolovat

Otázka daní nás nenapadla, říká náměstek primátora Ander

Brno – Od ledna požádalo o příspěvek na roční elektronickou šalinkartu přes třiadvacet tisíc Brňanů. „Když jsme dotační program připravovali, zaměřili jsme se hlavně na to, aby dotace nikdo nemohl napadnout kvůli diskriminaci, jako se stalo v jiných městech. Otázka daní nikoho nenapadla," připouští náměstek primátora Martin Ander.

Finanční úřad ve svém nálezu o nutnosti zdanit dotace na šalinkarty doporučil peníze k Brňanům dostat například formou slevy u dopravního podniku. Proč to tak neděláte?

Zkoušeli to v jiných městech a pohořeli, soudy takovouto podporu zrušily jako diskriminující a my jsme nechtěli, aby z tohoto důvodu někdo napadl podporu i v Brně. To bylo hlavní.

Takže další důsledky pro Brňany, jako právě daňovou povinnost, jste vůbec neřešili?

Daň se netýká všech, ale jen některých příjmových skupin. Nemyslím si, že by dolehla na příliš mnoho Brňanů.

Je podle vás možné, že by teď Brňané méně příspěvek magistrátu využívali?

To si nemyslím, stále se jim vyplatí o příspěvek zažádat a roční šalinkartu si pořídit. Jen lidé, co by daň platit museli, si teď možná více rozmyslí, zda o podporu opravdu požádají. Věřím, že je pořád výhodná.

Mluvčí finančního úřadu: Lidé nevědí, že mají danit

Brno – Zdánlivě jednoduchý dotaz, jestli dotace na roční šalinkarty podléhá zdanění, nebo ne, zaměstnal metodiky jihomoravského finančního úřadu na skoro dva týdny. „Některé dotace přitom mají výjimku a danit se nemusí. Vše jsme konzultovali ještě s naším generálním ředitelstvím a ministerstvem financí," říká mluvčí jihomoravského finančního úřadu David Stančík.

Dá se odhadnout, kolik lidí musí kvůli dotaci na šalinkartu podat daňové přiznání?

Nedá. Jde totiž o takové poplatníky, kteří ho dosud podávat nemusí a nevíme o nich. Když ho ale nepodají, ačkoli jim povinnost vznikne, mohou dostat pokutu. Ta je nejméně pět set korun.

Můžete si od magistrátu vyžádat seznam lidí, kteří dotaci získali?

Ano, tuto pravomoc máme. Problém je v tom, že lidé, kteří dosud přiznání nepodávali, nevědí o tom, že najednou mají něco danit. Příští rok si ani nevzpomenou, že letos něco dostali.

Jak zjistíte, že člověk, který dotaci dostal a nezdanil ji, ji danit měl?

Poznáme to třeba při kontrole u podnikatele. Pokud mu někdo pronajal například pole, bude mít nájem ve svých nákladech a podle toho, porovnáním se seznamem udělených dotací od magistrátu, zjistíme, zda pronajímatel správně příjmy danil.