Strany se na spolupráci dohodly ve středu večer, kdy podepsaly memorandum o vytvoření koalice. „Máme hrubý obrys toho, kdo by měl co mít. Další vyjednávání jsme si ale nechali až na pondělí, kdy pomalu začneme pracovat na koaliční smlouvě tak, aby byla do dvou týdnů hotová," uvedl Šimek. ANO projevilo zájem o rozpočet, financování, majetek, investice a chod regionálního rozvoje. „Ne všechny gesce jsou postavené tak, jak by měly být. V resortech ještě budeme přesouvat určité věci. Například venkov nemá být pod životním prostředím, ale pod rozvojem," poznamenal Šimek.

Jihomoravský předseda ČSSD Roman Hanák řekl, že sociální demokraté mají zájem o dopravu, sociální oblast a zdravotnictví s rodinnou politikou. „Těmto oblastem jsme se hodně věnovali v minulých obdobích a měli jsme je ve volebním programu. Vše je ale ještě věc diskuze," uvedl.

Podle Šimka se zatím nemluvilo o tom, jací lidé mají posty obsadit. Shoda panuje pouze v tom, že hejtmanem má být Šimek. Jakmile bude zvolen, vzdá se funkce ředitele brněnské městské policie, kterou nyní zastává.

Hnutí ANO počátkem týdne vytvořilo trojblok se Starosty pro Jižní Moravu a TOP 09 s Žít Brno. Neměl ale většinu, a proto se ANO rozhodovalo, kdo z dvojice KDU-ČSL a ČSSD ho doplní. Přestože ANO, které krajské volby na jižní Moravě vyhrálo, jednalo několikrát s KDU-ČSL, zástupci těchto stran k dohodě nedospěli. Proto ANO začalo jednat s ČSSD, které nakonec dalo přednost před lidovci.

Hanák uvedl, že jednání nebyla jednoduchá. „Jsme ale rádi, že nás ANO přizvalo ke stolu. Šli jsme tam s vědomím své pozice třetí strany ve volbách, a proto nemohly být naše nároky nijak přehnané. Jednání s ANO bylo velmi konstruktivní a vstřícné," dodal Hanák. ANO se před volbami vymezilo proti jihomoravskému volebnímu lídrovi ČSSD a současnému hejtmanovi Michalu Haškovi. Hašek bude v nadcházejícím volebním období řadovým zastupitelem.

Volby vyhrálo ANO s 15 mandáty mezi 65 zastupiteli, KDU-ČSL i ČSSD jich mají 11. Sedm získala KSČM, šest ODS, po čtyřech TOP 09 s Žít Brno, Starostové pro Jižní Moravu a SPD s SPO. Poslední tři mandáty mají Zelení a piráti.