VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Velké gastronomické festivaly lákají tisíce návštěvníků na poctivé jídlo

Jižní Morava /INFOGRAFIKA/ - Desítky tisíc lidí každoročně navštíví festivaly tradičního českého i exotického jídla. Deník Rovnost přináší tipy na akce zaměřené na jídlo, na kterých kuchaři do konce roku naservírují vybrané lahůdky.

6.6.2017
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

Pro zvětšení klikněte.

Největší adrenalin je elektřina, říká

Brno - Navštěvují je tisíce lidí a své lahůdky na nich předvádějí desítky prodejců. Festivaly jídla lákají na zážitek ze specialit i nové zkušenosti. „Chtěli jsme podpořit místní prodejce a holky od plotny, které neměly peníze na vlastní provoz," říká Dana Drásalová z agentury Foodpark, která pořádá festivaly jídla v Brně v Malé Americe.

Je obtížné vytvořit zázemí pro prodejce?

Vždycky je největší adrenalin, když zapojujeme elektrické spotřebiče. Nezdá se to, ale mají obrovský odběr. Dokud nezapojíme i ten poslední, není jisté, jestli bude vše fungovat.

Kolik stojí pořádání takového festivalu?

Záleží na místě, velikosti i programu. Určitě se to ale pohybuje v řádu stovek tisíc korun. Zajišťujeme lednice, stoly, jednotné stánky pro prodejce. Chceme také, aby se u nás cítili dobře i návštěvníci, řešíme proto parkování a toalety.

Mění se podoba těchto akcí s tím, jak rostou?

Mnozí pořadatelé je dělají jen kvůli výdělku. My se držíme toho, že nabízíme kvalitu a zážitek. Třeba na festivalu Ochutnej svět dáváme před restauracemi přednost mladým kuchařům z celého světa, kteří sem přijedou a vaří opravdu fantasticky.

Spolupracujete s nimi i dále?

Amatérští kuchaři a nadšenci do jídla, kteří si u nás vyzkoušeli, jestli se jejich jídlo prodává, si nakonec otevřeli vlastní podniky.

Jaký z vašich festivalů považujete za nejúspěšnější?

Loni nás překvapil zájem o festival Ochutnej Asii. Původně měl být menší, ale přišlo tolik lidí, že odpoledne nebylo co jíst. Letos ho na podzim zopakujeme.

Smažení šneci nebo kohouti. Na festivalech ochutnají lidé neznámá jídla

Brno – Vůně chřestu přilákala do Ivančic na slavnosti této rostliny a pokrmů z ní tisíce lidí. Mezi několika stánky mohli zájemci najít také brněnskou restauraci La Bouchée. Ze stovek ochutnávek, které kuchaři připravili návštěvníkům, má restaurace dobrou reklamu. „Budujeme si tímto způsobem značku. Naše jídlo ochutnají i lidé, kteří o nás dříve neslyšeli," říká mluvčí restaurace Lucie Frgalová.

Podle ní to ale nefunguje tak, že se ihned po akci zvedne počet rezervací. „Pokud hostům festivalové jídlo chutná, vzpomenou si na to a přijdou později, když mají náladu jíst mimo domov nebo chtějí uspořádat oslavu,“ vysvětluje smysl účasti na akcích mluvčí.

Gastroakce ale mají podle Frgalové i jiné kouzlo. „Vaříme menší porce různých pokrmů. Lidé tak ochutnají jídla, která předtím neznali,“ poukazuje.

Letos mohli zájemci natrefit na stánek restaurace nejen na ivančických slavnostech chřestu koncem května, ale také před dvěma týdny na brněnském náměstí Svobody na Slavnostech dobrého jídla.

Ve vyhlášené restauraci se specializují na přípravu jídel z kvalitního masa. „Bereme maso z farem na Vysočině a v Bílých Karpatech a zakládáme si na jeho správném zrání, které je pro kvalitu velice důležité,“ přibližuje Frgalová.

Zaměřují se především na produkty z volně pasených zvířat. Díky tomu získávají hovězí a bio jehněčí maso.

Jejich recepty se inspirují domácí francouzskou kuchyní. Kromě hovězího a jehněčího masa hosté na talíři najdou i pro Českou republiku méně častá jídla. Ochutnat mohou třeba chobotnici, smažené šneky nebo kohouta.

V nejbližší době se představí na festivalu ohňostrojů Ignis Brunensis na Brněnské přehradě. „Bude to v sobotu čtyřiadvacátého června,“ zve Frgalová.

Autor: Anna Tišnovská

6.6.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Půldruhého roku povinných reflexních prvků? Ubylo usmrcených chodců

Jak reklamovat koupený dům či byt

AKTUALIZOVÁNO

Na křižovatce nedal přednost. Zabil sebe i spolujezdce, dalších pět zranil

Znojemsko /FOTOGALERIE/ - U Bantic zemřeli v neděli dva lidé. Od pátku policie registruje na Znojemsku čtyři mrtvé a šest těžce zraněných včetně čtyř dětí.

Peprnější výrazy? Bez nich by to nebyla Morčata, hodnotí fanoušek Rousfestu

Rousínov /VIDEO, REPORTÁŽ/ – Je jedno, kolik je vám let, odvázat se na pořádný rockový nářez můžete v jakémkoli věku. I tak by mohl znít podtitul rousínovského Rousfestu. Je sobotní odpoledne a pod pódiem poskakují děti, dospívající mládež i už dávno dospělí. Baví se všichni. Včetně brněnských Unholy Ones, kteří publikum dostávají do varu svou trash hardcore muzikou.

Zábava v plastové kouli? Lide v ní hrají fotbal nebo se promenádují po vodě

Jižní Morava /LÉTO V POHYBU, INFOGRAFIKA/ - Koho by nelákalo chodit po vodě? I na jižní Moravě si zájemci mohou aspoň vzdáleně vyzkoušet, jaké to je. Na čtyřech místech v regionu lze otestovat aquazorbing, tedy pohyb v nafouknuté plastové kouli na hladině. Věnuje se mu sedmý díl seriálu Deníku Rovnost Léto v pohybu.

Fotbalovou přestřelku mezi Vyškovem a Hodonínem řídil Koudelka. Padlo 11 branek

Vyškov – Zápas, na který se bude dlouho vzpomínat. Takový sehráli fotbalisté Vyškova s Hodonínem. Diváci viděli jedenáct branek.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení