V zooparku chová čtyři veverky obecné, které koupil z domácího chovu od Luďka Seidla ze Znojma. Veverky žijí v poměrně prostorné kleci společně s andulkami, perličkami a králíkem. „Na jejich chov mám povolení od odboru životního prostředí Jihomoravského kraje. Jsou to domestikovaná zvířata. Venku by přežila stěží dva dny,“ sdělil majitel zámku.

Udání od turistů, kteří navštěvují zámek, vždy nakonec skončí tím, že ukáže povolení, které na chov těchto zvířat získal. Policie se však musí každým novým udáním zabývat. „Jsou to zvířata vychovaná v domácím prostředí, nemůžou být vypuštěna ven. To je můžete rovnou utratit. Panu Vavříčkovi jsem veverky prodal i s platným protokolem,“ uvedl znojemský chovatel Luděk Seidl.

Udáním, které chodí na letovického zámeckého pána, se diví. „Lidé by si měli uvědomit, že ne každé zvíře žije volně v přírodě,“ dodal Seidl.

Ornitologové jásají, sokoli jsou zpět. Mláďata se vylíhla dvěma párům v Moravském krasu.
Sokol stěhovavý po 50 letech zahnízdil na jižní Moravě. Dravci už mají i mláďata

Petr Soukup ze záchranné stanice pro veverky Pinky vidí problém v něčem jiném. „Veverka je samotářské teritoriální zvíře. Jestliže tam chovají v jedné kleci čtyři veverky, je to pro tyto savce jednoznačně špatné. Kdyby veverky chovali v oddělených voliérách po jedné, dá se to akceptovat. Takto jde o týrání,“ řekl Soukup.

Na vině je dle něj špatná legislativa, která takový chov umožňuje. „Když se zvíře narodí v zajetí, odbor životního prostředí jeho chov musí povolit,“ doplnil Soukup.

Ne všichni to považují za vážné téma. „Veverky mě nezajímají. Na zámek nechodím od té doby, co tam zavřeli hospodu,“ řekl Pavel Dvořák z Letovic.

Ilustrační foto
Půl roku s EET: Kvůli maskování tržeb vznikaly nové firmy. Účty lidé nechtějí

ADAM KUBÍK