Výluka začne o půl osmé ráno. Některé vlakové spoje nahradí autobusy, ze zastávek budou ale oproti pravidelnému jízdnímu řádu vyjíždět dříve. A to až o pětadvacet minut.

V rozkopaném Brně a na silnici I/43 vedoucí z Brna do Svitav budou nabírat zpoždění. „Cestujícím doporučujeme, aby do Brna raději jeli vlakem. Bude to pro ně pohodlnější a rychlejší,“ upozornil mluvčí společnosti Kordis Květoslav Havlík. Firma zajišťuje integrovanou dopravu v Jihomoravském kraji.

Koleje od brněnských Maloměřic po Bílovice nad Svitavou začali železničáři opravovat minulý rok i předloni. Lidé, kteří pravidelně jezdí vlakem, jsou na podobné výluky zvyklí. Přesto musí pečlivě sledovat výlukový jízdní řád. Každý den totiž bude platit jiný.

Využít rychlíkové spoje se rozhodla například Aneta Pavlíčková. „Budu muset na zastávku dál od domova, ale je to lepší, než se trmácet autobusem a přestupovat,“ odůvodnila studentka brněnské školy.

Ilustrační foto.
Kolony v centru Brna: kolaps odnesl vedoucí dopravního odboru Bielko

Navíc rychlíky nebudou čekat na autobusy a pojedou podle jízdního řádu. „Osobní vlaky na autobusy počkají. Ve všední dny pár minut. O víkendu samozřejmě déle,“ konstatoval mluvčí Kordisu Havlík.

Náhradní autobusová doprava je rozdělená do tří linek. „Jsou označené A jako Adamov, B jako Blansko, C jako Bílovice,“ vysvětlil Havlík. Ve výlukovém řádu mají své barvy. A červenou, B zelenou a C modrou.

Žlutě je označená změna odjezdu vlaků oproti pravidelnému řádu. Jde pouze o ranní spoj 872 linky R19. Ten v některé dny vyjede z brněnského nádraží dřív. Další změna se týká zítřejších rychlíků. Některé kvůli Pivní pouti v Černé Hoře zastaví také ve stanici Rájec-Jestřebí.

Ilustrační foto.
Brno obklíčily uzavírky, lidé trpí v kolonách. Některé opravy město odložilo

Autobusy linky A vyjedou ze zastávky před staniční budovou hlavního nádraží v Brně u viaduktu v Křenové ulici. Přibližně o čtyřiadvacet minut dřív než obvykle. Odvezou cestující do Židenic, Bílovic nad Svitavou, Babic nad Svitavou a Adamova.

Linka B je přímá linka z Brna do Blanska. Vyjíždí o jedenáct minut dřív. I linka C pojede z Brna dřív zhruba o jedenáct minut. Míří přes Židenice do Bílovic nad Svitavou.

Stanoviště náhradní dopravy
Linky A, C
• Adamov: před staniční budovou
• Babice nad Svitavou: na odstavné ploše pod léčebnou, přístup k nádraží lávkou přes řeku
• Bílovice nad Svitavou: na autobusové zastávce u železniční stanice a v Žižkově ulici
• Židenice: u nádražní budovy na zastávce autobusů
• Brno, hlavní nádraží: před staniční budovou u viaduktu Křenová

Linka B
• Blansko: před staniční budovou
• Brno, hlavní nádraží: před staniční budovou u viaduktu Křenová

Zdroj: Kordis