Podle politologa Lubomíra Kopečka je překvapením především Malá. „Předpokládal jsem, že posunou někoho, kdo je více známý. Minule to byl Martin Stropnický, jehož popularita byla někde jinde. To je oproti předchozím volbám změna strategie. U Petra Fialy jde o krok, který je očekávatelný,“ uvedl Kopeček.

Pro Taťánu Malou jde o první volby do sněmovny. „Mým cílem je vyhrát, ale nepřeceňujeme průzkumy, letos to bude velmi těžké,“ vzkázala Malá, jež je krajskou předsedkyní hnutí. Následují ji dosavadní poslanci Karel Rais z Brna a Miloslav Janulík z Valtic na Břeclavsku. ANO a ODS se v jistých podobách kandidátních listin připojili ke komunistům, kteří své tváře vybrali jako první. Do voleb je povede Ivo Pojezný z Kyjova na Hodonínsku.

ODS sází na Fialu, jehož doplní předseda regionálního sdružení Pavel Blažek a starosta Mikulova na Břeclavsku Rostislav Koštial. „Zvolili jsme prvních devět jmen, další doplníme v příštím týdnu. Oficiální potvrzení kandidátky schválí ještě Praha, ale pravděpodobně se už nic měnit nebude,“ sdělil jihomoravský manažer strany Michal Pátek.

Lidovci ladící dohodu s hnutím STAN, s nímž v koalici potřebují získat minimálně deset procent hlasů, stvrdí listinu zřejmě až v polovině května. První dvě místa ale podle všeho obsadí Jiří Mihola z KDU-ČSL a Jana Krutáková z Moravské Nové Vsi na Břeclavsku. Ta reprezentuje právě STAN. Zcela jasno ještě není u sociálních demokratů ani TOP 09.