Krajské volby považuje za důležité například Marie Kotábová z Vyškova. A volila prý jako vždy: levici. „Byla jsem dělnice a byla jsem tak vychovaná," sdělila Vyškovanka, která je s dosavadním vedením kraje spokojená. „Myslí na naši nemocnici, město je krásně opravené. Peníze z kraje sem zkrátka přicházejí, je to vidět," dodala Kotábová.

Chvíli před osmou už v chladném počasí před volební místností v brněnské základní škole na Kotlářské postávala tříčlenná rodina. „Musím se přiznat, že většinou nevolím, přijde mi to trochu zbytečné. Dcera je ale prvovolička a chtěla si to vyzkoušet, tak jsme si řekli, že půjdeme taky a všechno jí ukážeme. Jsme tu trochu brzo, už to chceme mít za sebou a být zpátky v teple," vysvětlila Ilona Kadlecová a dodala, že k referendu o poloze nádraží půjdou (více o referendu ZDE).

Do sobotních třinácti hodin odvolilo v krajských volbách v Brně přesně 41,54 procent voličů. V celém Jihomoravském kraji pak třetina – 33,24 procent. U senátních voleb je to o procento méně.

Klid u volebních místností hlídají strážníci i policisté. „U volebních míst hlavně v Brně jsme zajistili zvýšený dohled, aby policisté mohli v případě komplikací ihned zasáhnout," přiblížila policejní mluvčí Andrea Cejnková.

Máte zmatek ve volbách a referendech? Naši přehlednou volební kuchařku najdete ZDE.

Ani to ale první den voleb nezabránilo několika problémům. Hned na začátku pátečního otevření volebních místností přišel jeden z členů komise ve tričku s komunistickými symboly, které si odmítl převléct, i když mu tajemník městské části Brno-střed Petr Štika přinesl jiné. Na plot základní školy ve Vejrostově ulici zase někdo v pátek nelegálně umístil plakáty s agitací k účasti v referendu. „Noc na sobotu byla celkem klidná. Při kontrole budov, ve kterých jsou volební místnosti, si ale hlídka všimla, že ve škole ve Svážné ulici nebyly v půl jedenácté v noci zavřené hlavní dveře. Zatímco jeden strážník zůstal u školy hlídat, druhý se vydal k bydlišti člověka, který má od školy klíče," popsal mluvčí brněnských strážníků Jakub Ghanem. Volební místnosti s urnami podle něj ale byly zamčené, k narušení výsledků tedy nedošlo.

Lidé mohou v sobotu volit až do dvou hodin odpoledne, pak se místnosti uzavřou a hlasy se začnou sčítat.

Minulých krajských voleb se účastnilo 360 236 voličů, na jižní Moravě přitom žije více než milion lidí. Účast tak dosáhla necelých osmatřiceti procent.

Nezapomeňte, v sobotu startuje online zpravodajství ještě před uzavřením volebních místností v 13:00. Buďte u toho s námi! Jak vypadají volby v ostatních krajích, sledujte ZDE.

Pro zvětšení klikněte.Zdroj: DENÍK/Markéta Evjáková