Podobné kroky už zavedli také zemědělci z Čejče na Hodonínsku a Petrovic na Znojemsku. „Zpřísníme i manipulaci se zvířaty. Vše bude pod větším dohledem,“ shrnul za AGRO družstvo Petrovice Pavel Herman.

Nakažlivá choroba, kterou přenáší volně žijící zvířata, se do země dostala od divokých prasat. „Vyšetření prokázalo nákazu u dvou uhynulých kusů u Zlína. Zdroj nákazy a další okolnosti jsou aktuálně předmětem vyšetřování. Onemocnět mohou prasata domácí i divoká jakéhokoli věku. Choroba není přenosná na člověka ani další živočišné druhy,“ ubezpečil mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček.

Paddleboarding. Ilustrační foto.
Lék na bolavá záda? Dynamicky se rozvíjející paddleboarding

Problémy tak vznikají jen chovatelům. „Mor je totiž pro prasata prakticky vždy smrtelný a neexistuje léčba ani prevence. Jakmile se do chovu dostane, znamená to jeho naprostou likvidaci,“ konstatoval ředitel Svazu chovatelů prasat Jan Stibal.

Zároveň upozornil, že výskyt nemoci na našem území může do určité míry omezit obchod s prasaty. Na cenu vepřového masa by však vliv mít neměl. „To by nastalo jen v extrémní variantě. Za současného stavu to nepředpokládáme. Jediný problém je na trhu s živými prasaty. Už máme první informace, že Bělorusové odmítli dodávku plemenných zvířat,“ zmínil Stibal.

Ilustrační foto.
Mizérie. Úroda ječmene je oproti loňsku poloviční, schnou i další obiloviny

Výskyt nemoci překvapil myslivce. „Je divné, že při šíření dvacet kilometrů za rok mor najednou urazí tisíce kilometrů a ještě se objeví skoro ve městě,“ napsal v diskuzi na webu Myslivecké-fórum.cz uživatel s přezdívkou Tomio.
Podobně hovoří i jednatel Mysliveckého spolku Blansko Jaroslav Zelený. „Překvapilo mě, že se mor najednou objevil na Moravě a ještě navíc v zástavbě. Každopádně to moc neovlivníme. Zvěř migruje a šíření půjde těžko zabránit,“ předeslal Zelený.

Státní veterinární správa nyní připravuje mimořádná opatření. Kolem místa nálezu zvířete vymezí pásmo. V něm bude platit zákaz lovu divokých prasat a zintenzivní se jejich monitorování. Opatření zasáhnou i chovatele domácích prasat. Ti budou muset hlásit změny zdravotního stavu svých zvířat i případné plánované porážky. 

Africký mor prasat• Africký mor prasat je vysoce nakažlivé virové onemocnění.
• Pochází ze subsaharské Afriky, nositelé jsou prase bradavičnaté a savanové.
• Inkubační doba trvá 3 až 19 dní.
• Prase domácí i divoké po nakažení do několika dní uhynou, africká divoká prasata jsou vůči viru imunní.
• Nemoc přenáší paraziti: klíšťáci. Šíří se také kontaktem a krmivem.
• Do Evropy se virus poprvé dostal v 2. polovině 20. století. V minulých letech se mor objevil v Polsku, Litvě, Gruzii, Rusku či na Ukrajině.
• Virus není přenosný na člověka.