ZTRÁTA MĚST. V prvním kole senátních voleb dokázal zvítězit v Hodoníně, Dubňanech, Vracově či Ždánicích. Naopak ve druhém kole ho lidovecká kandidátka Anna Hubáčková ve všech městech porazila. „Dopadl špatně v Hodoníně a Kyjově. To, že jej volili v některých malých obcích mu nemohlo pomoci. Návrat si musí v očích veřejnosti zasloužit," je přesvědčený člen okresního výkonného výboru ČSSD a bývalý poslanec Ivan Ohlídal.

PROPAD SOCIÁLNÍCH DEMOKRATŮ. Na Hodonínsku se v letošních volbách sociální demokracii nedařilo. V krajských volbách skončila až třetí a ve druhém kole boje o Senát prohrál Škromach o více než sedm tisíc hlasů. On jich získal 6 888. „To, jak dopadla ČSSD, případně ANO, v senátních volbách, je daní za vládnoucí roli. Sociální demokracie skončila ještě slušně. Když se podíváme na výsledky voleb 1998, 2000, 2002 či 2004, v současné chvíli je Bohuslav Sobotka daleko úspěšnější ministerský předseda než Miloš Zeman, který v té době nebyl schopný se sociální demokracií získat téměř nic," řekl politolog Michal Pink z Masarykovy univerzity s tím, že i Škromach tak měl jako kandidát vládnoucí strany výrazně ztíženou pozici pro obhajobu.

Pro zvětšení klikněte.Zdroj: DENÍK

BLÍZKO ZEMANA. Už při prvních přímých prezidentských volbách měl Škromach blíže Miloši Zemanovi než ke stranickému kandidátovi na hlavu státu Jiřímu Dienstbierovi. „Někteří voliči mohou chápat Zdeňka Škromacha jako osobnost, která je v politice příliš dlouho. Populární je především pro nesobotkovské křídlo ČSSD a část Zemanových příznivců," uvedl už před volbami politolog Miroslav Mareš. Tato podpora zřejmě nestačila.

LÁNSKÁ SCHŮZKA. Večer po skončení parlamentních voleb v roce 2013 se sešli představitelé protisobotkovské frakce včetně Michala Haška a Zdeňka Škromacha v Lánech s prezidentem Milošem Zemanem. Druhý den předsednictvo ČSSD vyzvalo Sobotku k odstoupení z čela strany. Budoucí premiér ale tlaky ustál, naopak z výsluní se museli stáhnout Hašek i Škromach, který přišel o stranické funkce. „Pošramotil si politickou pověst, ztratil hodně ze svého vlivu a obliby. Lánský puč ho poznamená na dlouhé období, voliči na něj nezapomenou a pachuť z této záležitosti nevyprchá," myslí si Ohlídal.

SÁZKY. Nejdřív byl Škromach velkým favoritem a sázkové kanceláře na jeho vítězství vypisovaly vysoké kurzy, dokonce 1,1:1. Nyní bookmakeři kanceláře Chance přišli s novými sázkami na další politické kroky rohateckého politika. Až 30:1 ohodnotili vystoupení z mateřské ČSSD, přestup k ANO 20:1. „Stejný kurz má i příležitost, že si nejznámější politický youtuber založí vlastní vinohrad," uvedla mluvčí Chance Markéta Světlíková. Kurz na oznámení Škromachovy kandidatury na prezidenta je v současnosti 50:1.

CO DÁL? Na kandidaturu do příštích sněmovních voleb se nechystá. „Ale podpořím některé naše kandidáty," potvrdil Škromach. Zároveň ani zcela neodpískal cestu na Hrad. „Teď se budu věnovat tomu, jak si uspořádat vlastní život," dodal devětapadesátiletý muž, který nyní zůstává jen rohateckým radním.