Poslední takový případ měl podobný průběh jako ty předchozí. „Na jednom z mostů někdo vykopl laťky ze zábradlí," potvrdil velitel slavkovských strážníků Petr Smejsík.

O tom, že nejde o první takový výpad, svědčí výztuhy některých částí z kari sítí. I tak si ale vandalové najdou svou cestu. „Někdo už vylámal dřevěné výztuže. Na dřevěné pěší lávky také lidé čmárají a vykopávají dřevěné tyčky. Je problematické ale takovou věc uhlídat. A zatím se nám bohužel žádného pachatele dopadnout nepodařilo. Jde o lokalitu v odlehlém místě, takže je to z našeho pohledu spíš o náhodě," odtušil Smejsík.

Podle něj by mohly pomoct fotopasti. Ředitel slavkovských technických služeb Petr Zvonek si ale naopak myslí, že by mohly být spíš přítěží. „Vzhledem k tomu, že se lokalita nachází mimo město, účinné opatření mě nenapadá. Také co se týká fotopastí, nejsem moc optimistický. V lokalitě je velký pohyb chodců a fotily by tak v podstatě pořád," odůvodnil.

200tisíc korun schválila dodat slavkovská radnice na opravu všech čtyř mostů. Jeden tak vyjde na zhruba padesát tisíc.

Na fotografiích by se mohla objevit například Slavkovanka Jana Kořínková. Ovšem ne jako někdo, kdo ničí své okolí, ale jako jedna z těch, co lokalitu rádi využívají k procházkám. Ani ona nechápe, proč vandalové nenechají mosty na pokoji. „A nejenom je. Když se v místě objevila nová výsadba, někdo stromky vytrhal. Co se týká mostů, všimla jsem si, že jsou popsané a poškozené. Je to škoda. Když byly nové, vypadaly moc hezky," vzpomínala Kořínková.

Ani ona však nápad, jak lávky ochránit, nemá. „To by tam strážníci museli hlídat ve dne v noci. Ale to samozřejmě není možné," uznala žena.

Zatím se tak čtveřice mostů dočká alespoň oprav. Kromě ruky vandalů se na nich totiž vzhledem k tomu, že jsou vyrobené ze dřeva, podepisují za roky existence i vlivy počasí. A technické služby zajišťují po tři roky bezpečný průchod jen provizorně. Lávky však nesou tak viditelné stopy poničení, že hrozí i jejich uzavření.

Povodí Moravy mosty Slavkovu předalo do užívání v roce 2007. „Už tedy nejsou nejmladší. Začneme tím, který je v nejhorším stavu, tedy mostem u stavidla. Musíme například obrousit konstrukce, udělat nový nátěr a vyměnit zábradlí," nastínil Zvonek s tím, že práce mají začít v nejbližších dnech. V průběhu léta přijde na řadu i prostřední most, který utrpěl posledním vandalským zákrokem.

Jak dlouho budou zásahy trvat, je zatím ve hvězdách. Zaměstnanci technických služeb se totiž do práce pustí sami. „Vzhledem k tomu, že práce nezajistí dodavatelsky nějaká firma, jde o věc nad rámec naší plánované činnosti. Jakmile ale budou nějaké volné ruce, tak se do oprav pustíme," vzkázal Zvonek s tím, že postupně se tak dočkají všechny čtyři mosty. „Byli bychom rádi, kdybychom všechny zvládli ještě letos," naznačil šéf technických služeb.

Dodal, že v době rekonstrukce budou na mostech z bezpečnostních důvodů umístěné zátarasy.

Počmárané, poškozené, s vytrhanými výztužemi i vykopnutými latěmi od zábradlí. Tak dopadly tři dřevěné pěší mosty přes Litavu a jeden přes potok Prostředníček ve Slavkově u Brna.