Konflikt se rozpoutal poté, kdy jedna z obyvatelek za majitelem přišla, jestli by nemohl ztlumit produkci na zahrádce. Bylo už hluboko po desáté hodině v noci. „Následovala smršť hrubých nadávek a tvrzení, že by to nešlo. Jiná situace byla podobná. V noci měl na zahrádce asi čtyřicet hostů, hrála i hudba. Nemohli jsme spát. A když jsme se ohradili, začal po nás řvát. Jmenoval jednotlivé lidi, rodiny a tituloval je velmi sprostými výrazy," popsala jedna z obyvatelek, která si však z obavy před dalšími útoky nepřála být jmenovaná. Redakce její jméno ale zná.

Navíc prý Misirocchi vyhrožuje pomstou. „A vybízí hosty, aby močili na náš dům. Letos také sousedka rekonstruovala garáž. Ráno u ní našla sekundovým lepidlem zalepený zámek. Na místě už několikrát byla městská policie. Jen co strážníci odjedou, začne po nás zase sprostě řvát. A to i do megafonu," sdělila žena.

20tisíc korun je maximální výše pokuty, kterou může člověk dostat za urážku na cti ve správním řízení.

Její slova potvrdil i předseda dědického osadního výboru Jiří Wasserburger. „Na místo jsem také několikrát vyrazil. Občas Misirocchi přijde za hosty a ukazuje na obyvatele sídliště, které sprostě tituluje, a říká, že mu ničí živnost. Hosté odpovídají, že je to nezajímá. Myslím, že v návštěvnících není problém. Určitě by ho poslechli, aby se po desáté přesunuli dovnitř. Problém je v něm," naznačil Wasserburger.

Chování majitele se tak dostalo před přestupkovou komisi města. „Od té doby si dává pozor a randál ustal. Na druhou stranu na zahrádku umístil reflektory namířené na náš dům. I když prší a nikdo mu na zahrádce nesedí, rozsvítí je. V pokojích pak máme světlo jako ve dne. Ptáme se, kdo nám pomůže? Jsme nevyspaní a pod hrozným tlakem. Dohodnout se nechce," podotkla obyvatelka sídliště.

Wasserburger se o jejím tvrzení přesvědčil i u obyvatel doma. „Světelná zátěž z halogenů, které na ně pouští, je obrovská," uznal.

Strážníci oznámení o rušení nočního klidu přijali několikrát. „Nepotvrdilo se nám ale. Je možné, že jsme přijeli pozdě. Na druhou stranu se objevila i taková, že je po dvaadvacáté hodině a někomu na zahrádce zazvonil telefon," zmínil velitel strážníků Petr Sedláček.

Předseda osadního výboru se rozhodl, že k přestupkové komisi přijde a své poznatky před ní popíše. A to by doporučoval také ostatním lidem. „Pokud se nebudou bát a bude jich víc, můžeme se něčeho domoct. Věřím, že dostane pokutu, a pokud se to bude opakovat, pak by hrozilo i zavření provozovny," je přesvědčený Wasserburger.

Misirocchi však veškerá obvinění odmítá. Tvrzení podle něj nejsou pravdivá. „Několikrát u mě byli strážníci a žádný hluk po desáté večer nezjistili. Samozřejmě akce na zahrádce mívám, ale před desátou je ukončím, nebo se přesuneme dovnitř," ujistil podnikatel.

Současná napjatá situace mu vadí. „Obyvatelé na mě pořád volají strážníky, nevím proč. Už jsem z toho nervózní. Nemám ani žádný megafon. A že bych někomu nadával sprostě? To odmítám. Nikdy jsem s restaurací neměl problémy, začaly, až co se do sousedství přistěhovali noví lidé," poznamenal Misirocchi.

Předseda osadního výboru upozornil, že on ani obyvatelé sídliště nemají nic proti zahrádce a podniku samotnému. „S žádnými jinými restauracemi v Dědicích není problém. Lidé na ně strážníky nevolají. V tomto případě jsou ale nejhorší hrubé urážky, zastrašování, halogeny a to, že atakuje ženy. To bychom neměli vůbec trpět a přehlížet," dodal Wasserburger.

Vzhledem k tomu, že už je správní řízení v běhu, vyškovská radnice se k němu vyjádřit nemohla. Proto její mluvčí Dana Ryšánková sdělila alespoň obecný postup v případu urážky na cti. „Přestupková komise, ke které se dostane oznámení od policie, se písemně dotáže postižených lidí, jestli chtějí podat návrh na projednání přestupku. Na rozhodnutí mají tři měsíce. A pokud tak učiní, zahajuje se pak správní řízení. Navrhovatel se pak stává účastníkem řízení. Pracovníci přestupkové agendy věc projednají se všemi účastníky, zašlou jim předvolání. A na základě zjištěných skutečností komise rozhodne, zda přestupek spáchán byl, či nikoliv. A případně udělí sankce," popsala Ryšánková.