Byly dvě hodiny ráno, když policisté v minulém týdnu zastavili v Boskovicích taxi, kterému nesvítila světla. Ukázalo se, že taxikář vezoucí pasažéry byl pod vlivem alkoholu. Nadýchal dvě a půl promile.

Taxikáře, kteří řídí opilí, policisté nijak neevidují. „Jsou pro nás řidiči jako všichni ostatní. Platí pro ně stejná pravidla a stejné postihy," sdělil policejní mluvčí Bohumil Malášek. Žádné speciální kontroly taxikářů prý policisté nedělají.

S tím nesouhlasí Petr Kosík, který provozuje taxislužbu na Hodonínsku. „Jednou až dvakrát ročně se na nás policisté zaměřují. Zdržuje nás to sice od práce, ale je to dobře. Jezdí tu i takoví, kteří nemají za volantem co dělat a naší profesi jen škodí," tvrdí Kosík.

Taxislužbu provozuje s manželkou a občas jim vypomáhá brigádník. Kontrolu zaměstnanců tedy neřeší.

V brněnské firmě Top1Taxi naopak namátkově kontrolují své řidiče až dvanáctkrát týdně. „Za dva roky nadýchal jen jeden, a to zbytkový alkohol. Podobné případy řešíme pomocí interních směrnic," řekl vedoucí provozu Jiří Vítek.

Brněnským řidičům ve žlutých autech City Taxi namátkové kontroly od zaměstnavatele nehrozí. Pracují totiž v systému franchising. Podnikají sami na sebe ve svých autech, ale využívají společné značky City Taxi. „Taxikáři, s nimiž máme smlouvu, musí dodržovat přísná pravidla kvality. Než s nimi navážeme spolupráci, důkladně je prověřujeme. Jakékoliv porušení dopravních předpisů si ale řeší sami," vysvětlil ředitel Tomáš Vít.

Taxikáři potřebují několik povolení. Základní je oprávnění řidiče taxislužby, které vydává dopravní úřad na pět let. „Žadatel o oprávnění nesmí mít v posledních třech letech záznam o jízdě pod vlivem alkoholu. V případě takového přestupku o ně přijde a může je získat zpět zase až za tři roky," sdělila Zuzana Taušová z brněnského magistrátu.

V Brně navíc musí taxikáři projít písemnou a ústní zkouškou ze znalosti právních předpisů, obsluhy taxametru a z místopisu. Na jejím základě získají osvědčení k práci v Brně s platností deset let, o které přijít nemohou. Na první pokus projde jen patnáct procent uchazečů.

Dalším dokumentem je živnostenské oprávnění ke koncesované živnosti. Oprávnění musí mít buď zaměstnavatel, nebo taxikář, který podniká sám. „Porušení dopravních předpisů nemá vliv na živnostenské oprávnění, stejně jako odebrání řidičského průkazu. Ale v případě, že je řidič pravomocně odsouzen za trestný čin, například ohrožení pod vlivem návykové látky, živnostenský úřad jeho oprávnění zruší," sdělila vedoucí Živnostenského úřadu města Brna Dobromila Macháčková.

TOMÁŠ HAVLÍK