Líbilo se mu prý napětí, jestli ho někdo chytí. Nadělal škodu, kterou zatím policisté vyčíslili na bezmála 2,4 milionu korun. Další požáry se mu nyní kriminalisté snaží prokázat. „Případy byly velmi podobné. I díky tomu se pachatele podařilo vypátrat. K zapálení používal podpalovač a tiskoviny," poznamenal zástupce vedoucího vyškovských policistů Pavel Kříž.

K dopadení přispěl i žhář sám. O svých činech totiž psal profesionálním i dobrovolným hasičům anonymní dopisy. Jeden takový vzkaz pověsil například na zbrojnici v Nevojicích.

Podle starosty sboru dobrovolných hasičů Zdeňka Švaňhaly bylo patrné, že žhář oblast dobře zná. „Sázeli jsme na někoho místního nebo na někoho, kdo má v lokalitě chatu. Doufám, že dostane pořádně za vyučenou. Podle mě je to nemocný člověk. Škody byly spíš menší za pár tisíc korun, kolikrát samotný výjezd hasičů stál mnohem víc," vzpomínal Švaňhala.

S kolegy vyrazil hned k několika požárům. „Jednou třeba hořel les sto metrů od Nevojic. To bylo nepříjemné. Překvapilo nás, že zapaloval spíš tehdy, když bylo mokro a pošmourno. Jako by nechtěl, aby les shořel. Vypadalo to na to, že si přál, abychom přijeli. Třeba se na zásah odněkud díval," řekl.

26požárů založil čtyřicetiletý muž z Brna v oblastech, kde má chatu i kde bydlí. Hasičům z Bučovicka navíc posílal anonymní dopisy.

Dopisy hasiči předávali policistům, kteří je podrobili grafologické expertíze. Státní zástupce pro muže navrhl vazbu, soud mu vyhověl.

Oddychne si tak i šéf bučovické lesní správy Otakar Pavlík. „Trápil nás několik let. Kolikrát bylo štěstí, že nefoukal ten správný vítr, protože mohlo jít i o mnohonásobně vyšší škody," připomněl Pavlík.

Různými způsoby obtěžoval i organizátory letních táborů pro děti a mládež Jitřenka. „Měli jsme s ním nepříjemné zkušenosti, které nás stály mnoho hodin práce na opravách. Většinou podpálil jen třeba hromadu nachystaného dřeva. Škody pak způsobili spíš hasiči, protože hořelo například nad hřištěm a oni se na něj s těžkou technikou pochopitelně museli nějak dostat. Jsme rádi, že to všechno skončí. Táborové chatky jsou kompletně ze dřeva, shořely by za chvilku," zmínil předseda Spolku Jitřenka Bučovice Vladimír Holcman.

Podobný případ žháře, který založil tolik požárů, policisté za poslední roky nepamatují. I proto nechají vypracovat odborný psychiatrický posudek. Kauzu pro Deník Rovnost okomentoval primář psychologie v brněnské Vojenské nemocnici Jiří Brančík. „Ohněm jsme do jisté míry fascinovaní všichni, je to dané vývojově. U podobných pyromanů to však překračuje zdravé meze. Často může mít podobné vzrušení až sexuální náboj," vysvětlil Brančík.

V případě fantoma ze Ždánického lesa jde podle něho o kombinaci pyromanie a nedostatku sebevědomí. „Pravděpodobně si chtěl vychutnat pár minut slávy. Takoví lidé si užívají vnitřní napětí už při plánování akce. A realizace je pro ně určitým hrdinstvím," dodal.

MICHAL KOČÍ

TOMÁŠ HAVLÍK

Mapa požárů. Policisté dopadli žháře z Brna, kterého obvinili z toho, že od roku 2012 na Vyškovsku zapaloval chaty, myslivecké posedy či kontejnery na odpad.

Mapa požárů založených podle policie jediným žhářem. Zdroj: Policie ČR


Lokality, kde hořelo, jsou znovu zalesněné. Eva Jouklová přesto varuje:

Úhyn stromů po požárech pokračuje

Vyškovsko /ROZHOVOR/ – Od roku 2012 policisté z Vyškovska zaznamenali 59 úmyslně založených požárů. Za víc než třetinu je zodpovědný čtyřicetiletý muž z Brna, který je od minulého týdne ve vazbě. Požáry zakládal na území Bučovicka a později i Hodonínska a Brněnska. Zapaloval lesní porost, kazatelny a krmelce, hromady uloženého palivového dříví nejen v lese, ale i poblíž rekreačních chat a také chaty samotné. Podle mluvčí Lesů České republiky Evy Jouklové žhář zničil víc než pět hektarů lesa.

Případy se staly zejména ve Ždánickém lese. Jak vysoká škoda vám vznikla?

Lesní správce eviduje od roku 2012 jedenadvacet případů v katastrálních územích Bučovic, Nevojic a Ždánic. Konkrétně za nás je celková škoda ve výši 340 tisíc korun.

Kolik hektarů lesa shořelo?

Celkem bylo ohněm zasaženo víc než pět hektarů lesních porostů.

Je vůbec škoda z vaší strany nějak vymahatelná?

Připojujeme se k trestnímu řízení o náhradu škody. Tu můžeme vymáhat i samostatnou žalobou v občanskoprávním řízení.

Jak to vypadá s obnovou lokalit, kde žhář udeřil?

Zničené lokality jsme nechali znovu zalesnit. V mnohých zasažených porostech nicméně dochází stále k úhynu stromů, takže budou muset být v budoucnu stejně obnovené.

Na co konkrétně se žhář zaměřoval?

Většinou byly předmětem zájmu pachatele lesní kultury a mlaziny, dále také dříví samovýrobců a v jednom případě i dřevěná sněžná jáma. Škody vzniklé jiným vlastníkům jsme nezaznamenali.

Jak může zaměstnanec Lesů České republiky kromě přivolání hasičů na místě požáru pomoct?

Revírník je na místě k dispozici veliteli zásahu. Je nápomocný k určení tras příjezdu hasičské techniky, pomáhá hasičům v orientaci v terénu. Po skončení zásahu mu velitel předá požářiště, které pak musí i několik dní sledovat, zda se oheň znovu nerozšiřuje.

Podle jakých indicií dokáže šéf lesní správy nabýt dojmu, že se jedná o žháře?

Že se jedná o úmyslně založený požár, může být jen domněnka, konstatování je pak pochopitelně až na policii. Vede k tomu ale několik nepřímých důkazů, například že se v dané lokalitě neděly žádné práce, jako pálení klestu nebo jiná činnost, při které může dojít z neopatrnosti k založení požáru.

Kdy naposledy na Bučovicku hořel les?

Poslední plameny evidujeme ze začátku minulého měsíce. Škoda na porostu dosáhla téměř padesáti tisíc korun. Mezi ty nejvyšší v otázce škody můžeme zařadit požár lesa z roku 2012, kdy oheň zničil majetek za devadesát tisíc. Plameny o dva roky později způsobily devadesátitisícovou škodu a požár sněžné jámy ve stejný rok stotisícovou škodu.

MICHAL KOČÍ